18 August 2010

I AM SORRY!!!????

when people say sorry. there are part of it.
first: I'm so sorry
second: it was my fault
third: what can i do to make it right.

people always.. always.. say the first part. even someone say it in a very sarcastic tone.
then it make you think whether they meant or not?
as people keep on doing the same mistake and then keep on saying I'm sorry!
would you believe that they meant what they said? huh??
okay, then they go to the second part.
IT WAS MY FAULT!!
so they admit that they are doing something wrong and they sincerely try to ask your forgiveness.
then what? doing it again? then realize again that it is your fault?
people always forget about the third part.
what can i do to make it right?
Allah always give us chance to correct our mistake.
to do thing that goes wrongly in a right ways.
it is just matter of us.
whether we want to change it right or just let go like that.
so things that we left will always be in the wrong position because we don't want to correct it.


p/s: I'm so sorry to everyone. please forgive me for everything. if anything goes wrong between us, it was my fault. again I'm sorry. and please show me and tell me how to make it right. I'm just a person who full of weakness.

12 August 2010

Ramadhan tiba lagi..Alhamdulillah..


1 ramadhan telah berlalu.. 29 hari menanti utk diisi..(insyaallah andai aku diberi kesempatan) sudah aku laksanakan ibadah wajibku..aku topup dengan ibadah sunat yg termampu aku laksanakan.. namun adakah ia terima??

Pernah Rasulullah SAW, manusia yang agung bersabda: “Ada orang yang berpuasa tapi tiada baginya pahala, yang dapat hanyalah lapar dan dahaga”.

Ya Allah hanya pada-MU aku memohon agar amalan ku diterima..

“Ramadan kali ini aku nak cuba baiki diri. Lama dah rasanya tak buat amalan sunat. Rasa diri ini tak pandai menyambut Ramadan. Tapi kali ini aku nak cuba agar sejarah silam tak kembali lagi…”

Mungkin itulah kata hati kita apabila tibanya malam pertama Ramadan kali ini memandangkan Ramadan yang lepas disia-siakan. Adakalanya terasa juga ruginya umur remaja dijadikan masa untuk bersuka-ria sahaja. Sibuk dengan kawan-kawan, enjoy sana, enjoy sini hingga syariat Tuhan diabaikan. Tuhan semakin ditinggalkan apatah lagi nak dicintai. Huh… sibuk benar mengejar dunia yang sementara saja.

aku???

namun bila tiba saat dan ketikanya..janji itu hanya tinggal janji(nauzubillah)

apa taknya.. hari ni, first day of ramadhan.. kebetulan bazar terletak betul2 tepi Mahallah aku.. betapa ramainya manusia berkejar-kejar ke bazar ramadhan utk memenuhi nafsu makan kerana sudah seharian penat berpuasa. aku lihat sorang2 bukan bwk satu plastik, tapi dah sampai 3-4 plastik makanan ada.. *sigh*
Masyaallah. bukan ke Ramadhan hendak mendidik kita jd insan yg bersederhana..mendidik nafsu n bukannya menbesarkan nafsu..

on the first day of ramadhan aku berbuka dgn shbt2 aku.. aku tgk diorg makan boleh tahan berselera..aku pun mcm tu jugak..hehe.
Alhamdulillah, rezeki Allah kurnia lebih hari ni. namun bersederhana tu lebih indah Insyaallah. bila kita makan terlalu kenyang badan kita jadi berat utk beribadah..mungkin dah tak larat nk g bertarawih lps tu.
sayangnya.. tarawih hanya ada pada ramadhan ini..tapi kerana sygkan makan..kita meninggal nikmat yg Allah beri kat kita hanya sebulan dlm setahun.. Insyaallah sama2 kita baiki diri dalam bulan tarbiyah ini..

yang buat aku terkedu lagi..apa yd terjadi sehari sebelum ramadhan..

P: Q byknya kau makan hari ni?
Q: mestilah. esok dah x boleh makan.nk kene puasa. so mkn la puas2 arini.
p: a'ah..betul jgk tu. kasi aku skit kueh tu..

adohai.. perspektif mereka ini, seperti kanak-kanak kecil yg baru belajar hendak puasa saje.

"Demi Tuhan yang diri Muhammad berada di dalam genggamannya, sesunggunya bau mulut orang yang berpuasa itu di sisi Allah lebih harum daripada bau kasturi. Bagi orang yang berpuasa ada 2 kegembiraan. Satu kegembiraan semasa dia berbuka, dia gembira kerana berbuka. Satu lagi ketika bertemu Tuhannya, dia bergembira dengan kelebihan puasanya."( riwayat bukhari dan muslim)..

p/s: bersama kita mencari Ramadhan terbaik.

11 August 2010

JADUAL HARIAN SEORANG MUSLIM DI BULAN RAMADHAN


4.00 pagi - Bangun
Berdoalah kepada ALLAH dengan doa :
"Segala puji bagi ALLAH yang telah menghidupkan aku setelah DIA mematikan aku dan kepadaNYAlah aku akan dikembalikan".

Berniatlah untuk melaksanakan sebanyak mungkin kebaikan pada hari itu. Mandi dan membersihkan diri. Mengambil wudhu dan memakai pakaian yang suci untuk beribadah, berwangi-wangian.

4.20 pagi - Solat Sunat Taubat
Niatnya : Sahaja aku solatsunat taubat 2 rakaat kerana ALLAH Taala.
Rakaat pertama selepas Al-Fatihah baca surah Al-Kafirun.
Rakaat kedua selepas Al-Fatihah baca surah Al-Ikhlas.
Selepas sembahyang, angkatlah tangan memohon ampun kepada ALLAH.
Menangislah dan menyesali segala dosa.

- Solat Sunat Tahajjud
Niatnya : Sahaja aku solatsunat tahajjud 2 rakaat kerana ALLAH Taala.
Rakaat pertama selepas Al-Fatihah baca surah Al-Kafirun,
Rakaat kedua selepas Al-Fatihah baca surah Al-Ikhlas.
Selepas sembahyang, berdoalah kepada ALLAH.

- Solat Sunat Hajat
Niatnya : Sahaja aku solatsunat hajat 2 rakaat kerana ALLAH Taala.
Selepas Al-Fatihah rakaat pertama baca ayatul Kursi 1 kali.
Selepas Al-Fatihah rakaat kedua baca surah Al-Ikhlas 11 kali.
Ketika sujud terakhir baca 11 kali, "Laillahailla anta subhanakainni kuntuminaz zolimin" dan sertakan di dalam hati segala hajat kita.

- Solat Sunat Witir
Niatnya : Sahaja aku solatsunat witir 2 rakaat kerana ALLAH Taala.
Selepas salam, bangun lagi dan solatwitir 1 rakaat.
Perbanyakkan berdoa kepada ALLAH dengan penuh rasa kehambaan, rendah diri, mohon agar ALLAH ampunkan dosa-dosa kita, terima taubat kita dan amalan kita, serta memperkenankan doa dan permintaan kita.

5.00 pagi - Bersahur

5.30 pagi - Bersiap menunggu waktu Subuh dengan membaca Al-Quran atau berselawat.
Solatsunat Subuh, solatSubuh berjemaah. Selesaikan wirid harian di tikar solatatau baca Al-Quran hingga terbit matahari.

7.00 pagi - Membuat persiapan ke kelas/tempat kerja
Melangkah ke tempat kerja/kelas dengan membaca Bismillah dan doa kepada ALLAH agar semua aktiviti kita diberkatiNYA. Sentiasa berselawat kepada Rasulullah SAW sama ada menyebutnya atau di hati. Banyakkan istigfar/meminta ampun. Melaksanakan kerja dengan bersemangat dan penuh bertanggungjawab. Datangkan rasa bahawa ALLAH sentiasa memerhati kerja-kerja yang di lakukan dan yakinlah DIA akan membalas segala kebaikan yang kita buat.

10.00 pagi - SolatSunat Dhuha
Ia adalah sumber rezeki yg berkat kalau istiqamah diamalkan.
Niatnya : "Sahaja aku solatsunat dhuha 2 rakaat kerana ALLAH Taala".
Penuhi masa rehat tengahari dengan menambah ilmu atau membaca Al-Quran. Elakkan sungguh-sungguh dari melakukan dosa walaupun kecil dan perkara yg sia-sia.
Contoh dosa-dosa : mengumpat mengutuk, menyindir yang menyakitkan orang, bergaul bebas tanpa menjaga syariat seperti berbual dengan bukan muhrim mengenai perkara yang tiada sangkut paut dgn kerja.

12.45 tgh. - Bersiap untuk solat Zohor.
Menunggu waktu bersolatdengan berselawat. Solat Zohor berjemaah.
Laksanakan juga solat sunat Rawatib Bersujud. Syukur setelah selesai solatsunat dan wirid sebagai berterima kasih kepada ALLAH yg. memberi kita nikmat besar dapat menyembahNYA.

4.15 ptg. - Bersedia untuk solat Asar.
Solat Asar berjemaah. Laksanakan juga solat sunat Qabliyah.
Bersujud syukurlah setelah selesai solatsunat dan wirid sebagai berterima kasih kepada ALLAH yg memberi kita nikmat besar dapat menyembahNYA.

5.30 ptg. - Membeli barang-barang keperluan berbuka dan sahur.
Tanpa berlebih-lebih. Ingatlah walaupun syaitan dirantai tetapi nafsu masih ada dlm diri kita !!!

6.30 ptg. - Memperbanyakkan doa sebelum berbuka.
Kerana di waktu itu adalah masa yang mustajab doa.
Ingatlah sabda Rasulullah SAW : "Ramai orang yang berpuasa, yang mereka dapat hanya lapar dan dahaga", mohonlah kepada ALLAH agar amalan kita diterima.

Apabila masuk watu Magrib, Bacalah doa dan berbuka :
"Ya ALLAH , Ya Tuhanku , kerana Engkaulah aku berpuasa, kepada Engkaulah aku beriman dan dengan rezki engkaulah aku berbuka".

Berbuka puasa dengan makanan manis seperti buah kurma dan meminum air, terus menunaikan solat maghrib berjemaah, setelah itu barulah makan makanan berat.

8.00 mlm. - Solat Isya' berjemaah dan diteruskan dengan solat Terawih.
Cuba pertahankan solat terawih walau bagaimana keadaan sekalipun kerana fadhilatnya amat besar. Bacalah Al-Quran dengan penuh tawadhuk, seelok-eloknya baca dengan bertadarus (berkumpulan bergilir-gilir, seorang baca, yang lain menyemaknya), cuba khatamkan membaca Al-Quran paling kurang satu kali sepanjang ramadhan. Kebanyakan imam-imam besar mengkhatamnya dua kali dalam sehari (60 kali sebulan Ramadhan)

11.00 mlm. - Memperbanyakkan istigfar sebelum tidur.
Berniatlah utk puasa esok hari dgn berniat : "Sahaja aku berpuasa hari esok untuk menunaikan puasa ramadhan yg wajib ke atasku, tahun ini kerana ALLAH Taala". (JANGAN LUPA!!!)

Tidur awal agar dapat bangun utk beribadah. Bacalah doa sebelum tidur :
"Dengan namaMU Ya ALLAH, aku hidup dan mati".
Ingatlah tidur adalah mati yg. sementara, kemungkinan kita dipanggil ALLAH ketika tidur.

Selamat menjalani ibadah puasa. Semoga segala amalan kita diterima dan diberkhati ALLAH. InsyaALLAH.

p/s: selitkan dimana waktu utk kita student study..semoga ramadhan memberi keberkatan kepada pelajaran kita.Insyaallah..

6 August 2010

duit.duit dan duit..

penatnye tengok belanjawan sem ni.. mcm2 nk KENE beli n yg NAK beli..
berada diantara kehendak dan keperluan ni mm
g susah skit nk handle..
ptptn dah la ciput..cukup2 nk byr yuran je.. Kp
m plak dah x sudi menaja bdk2 education ni..apo nk buat ni..
list harta-benda yg nk dibeli:

-monitor: sbb software yg gune dlm kelas x mampu dibuke dgn sekadar gunekan screen resolution netbook den ni...(2nd hand pun bersyukur dah)
-pendrive: sbb yg lame tu dh jahanam.. need a new one utk kutip nota2 dari org2
-buku digital photography: hari baru sir mintak beli..adeh 70 hinggit tuh.. lari bajet aku camni.
.

-mr.mouse: sbb rosak jgk la.
.
-sejibik my own camera..x kira lah compact ke dslr ke..janji ada..
tu x termasuk lagi kos2 lain seperti printing n so on..

p/s: sape suruh kamu ambik minor IT kalu dah tau kurang kadar kemampuan..padan mu kamu cik siti sofiah..

5 August 2010

Berubah!!!

Berubahkah aku?
hanya bila ada sesuatu
Terus aku pulang pada sikap sebelum kuberubah
Hanya sekedar sesuatu tak berapa lamapun itu
Jarang kuterendap dalam sikap dimana kuberubah

Reff :
Tuhan aku hanya manusia
Mudah berubah lagi dalam sekejap
Tuhan aku ingin berubah
Dan kubertahan dalam perubahanku

Lagu/lirik : Deden Supriadi
nyanyian: Edcoustic

manusia sering berubah.. ada org kata hijrah.. hijrah tu bagus. namun harus dilihat juga. arah mane yang kita tuju.. andai menuju kearah kebaikan. Allhamdulillah.
setiap kali aku mendengar lagu ni, selalu buat aku munasabah diri.

aku sering ucapkan. yang aku ingin berubah. kata2 itu mudah dilafazkan. namun melaksanakannya, perlukan semangat dan kekuatan. sesungguhnya hanya pada Allah aku sandarkan segalanya..

semoga dgn berkat ramadhan yang menjelang mampu merealisasikan a better girl in the making..Align Center

..

27 July 2010

Insyaallah in Malay!!!!!!!!!!!

Insyaallah..
one of my fav song especially when i feel lost and alone..
this song always remain me where i should give my hope..
when i lost all other option..
Allah..

just now, i saw bro Maher post at facebook:

"Alhamdulilah I've just arrived in Bahrain and getting ready for tomorrow’s concert. The Australia Tour was amazing and I'm looking forward to going back there soon isA.. All the fans (especially the Malaysian ones) were very supportive in all the 3 concerts, and I will have a surprise for all my Malaysian fans when I visit Malaysia later this year insha Allah. Are you ready for the song "Insha Allah" in Malay? ;-)"

yeppeee!!!
Maher Zain recognize Malaysia..
tiba2 aku merasa bangga menjadi anak Malaysia.(^_^)
literally he going to learn Malay language..

fufufu..(sedang mengembang kebangsaan)

seriously, i just can't wait for that concert.. nk pergi.. so ni nk kene start saving utk penuhkan stok duit. sbb 6ti nk kene tunaikan wishing list sendiri.. bukannya ada org lain yg nk kasi percume je kat aku..usaha tangga kejayaan..

i hope that his concert going to be a big success.. semoga mesej yg dia sampaikan lagu2 dia akan sampai ke hati peminat.. we back to Islam n take Islam as our way of life..

23 July 2010

my long day...


hari yang paling penat stakat ini di sem 1, 2nd year ni..
almost 12 jam aku "bertapa" kat education building..
start dengan kelas Grammar,
masuk plak kelas IT,
THen my digital photography class..
hehe..lawak terasa, dah la xde camera sendiri..
tibe-tibe terus pinjam abg punye..
ambik kau..DSLr sejibik dia kasi aku pinjam..
dah la x pandai gune..haru-biru menekan punat-punat yg sepatutnya..
Dr.Kamal tanye itu ini.. aku pending je..

tapi bila dia suruh g ambik gambar..
tangkap je lah ape yg patut..
tema hari ni: LOVE GREEN!!!!
kebetulan jugak hari aku pun pakai green you..(^_^)

the result:

aci redah je: ni lah hasil bila budak buta nilai2 artistik snap picture..

kelas hari ni berakhir dgn special education need, aku pun x tau dah ke mane kepala aku time tu.. focus semua dah flying without wing..
Posted by Picasa

22 July 2010

Tidur oh tidur....


have u ever had a problem with your sleeping pattern???.. i do.. it suck having this of prob.. sometimes i even cry when because i want to sleep but i can't (hoho).. i try so many thing yet the problem keep haunting me. so i do googling about my problem..so just want to share one article with eveyone. (walaupun aku x suke posting panjang2 ni tapi i might get some benefit from this one)..

Your alarm goes off, and you realize that it is time to get up again, but your body protests, trying to snuggle back under the warm covers for some well deserved rest. You have again, like so many nights, tossed and turned the whole night, your eyes are burning fiercely from exhaustion, and you are suffering from these extreme yawning fits that are all beyond your control. You have once again not slept a wink...! Does this sound familiar to you? (yes to me)

You are then one of the millions of people all over the world who suffers from sleep deprivation. But take heart, there are certain things that you can do to ensure you get the restful shut-eye, that well deserved good nights sleep that your mind and body needs. By understanding the science of sleep, is your first step towards saying good bye to those sleepless nights of counting sheep forever.(yet i never trying to count sheep bcoz that seem so stupid to me)

Normal sleep is divided into non-rapid (NREM) and rapid (REM) eye movement sleep, Then the NREM is further divided into deeper stages of sleep, these are N1, N2 and N3, this is also known as deep or delta-wave sleep, which as they progress, requires stronger stimuli for a person to be awakened from.

REM sleep has tonic and phasic components. This phasic REM is characterized by rapid eye movement, muscle twitches and respiratory variability, in other words, it is a light period of sleep from which we are easily awakened. Whereas tonic REM involves persistent movement, including voluntary muscle inhibition.

Each of these phases of sleep has its specific functions. In the deepest phase of sleep, the N3 stage or NREM stage, our hormones and neurotransmitters, such as the growth hormones, testosterone, serotonin and may others are released into our bodies. Therefore a decrease in this type of sleep can cause you to gain weight, resistance to insulin, give you mood swings and even cause depression.

Meanwhile, REM sleep plays a major role in our memory and concentration functions, a decrease in this REM sleep causes a decrease in cognitive functioning.(agak2 ada relation tak dengan kepala aku yg x berapa betul ni??)

Some of the most common sleep disorders that affect many people around the world includes snoring, sleep apnoea, insomnia and restless leg syndrome. These all contribute to excessive daytime sleepiness, irritability, weight gain, diabetes, chronic hypertension, cardiovascular disease and immunodeficiency. Therefore most medical practitioners agree that six to eight hours of quality restful sleep (dh tu pukul brape nk kene tidur? pukul brape nk kene bangun??) every night is essential to our mental and physical health. Thus enabling the body and mind to repair and replenish itself, it is essential for body and brain tissue to be able to restore itself, as well as to regulate your body temperature.

To be deprived of sleep, not only results in a decrease in core body temperature, immune system function and the release of growth hormones, but is also implicated as a major cause in heart rate variability.

Lack of sleep and sleeping problems can be attributed to a number of factors, which includes stress, anxiety, depression and even psychiatric and psychological conditions. Anxiety and depression can lead to insomnia, this is a sleeping disorder where a person is unable to fall asleep even when the conditions are permissive to a good sleeping environment. But some people have primary insomnia with no underlying causes at all.

Then the economic situation with it's stressors can also cause a disrupted sleep pattern. Financial problems are associates with increased anxiety, causing high frequency brain activity which results in inability to fall asleep.(ermm, aku byk gune brain activity ke?? (^_^)..)

Some researches has also shown that unhealthy lifestyle habits do contribute greatly to sleep disorders as well. Here the culprits are emotional distress, originating from anger or anxiety, substance abuse such as caffeine, nicotine and alcohol, or to disturb your natural body clock, (circadian rhythm) with having an irregular sleep schedule and pattern(this is my major prob), for example, taking naps during the day, or staying up late-night. Disturbing the natural body clock is also common amongst who work shifts, students who pull all-nighters with studying.

Also environmental factors that should be taken into account such as noise, bright lights, and unfamiliar surroundings does play a role in sleep deprivation.

If you are one of the many people world wide that suffer from sleep problems, some small lifestyle adjustments might just solve your problem, like changing to a well balanced diet and doing some regular exercise. If your body functions properly, you are more likely to wake up with the energy you need to tackle a new day, with enough relaxing satisfying sleep.

Do not sleep in a room with extreme temperature, this uncontrollable and uncomfortable room temperatures will prevent your from falling asleep and disrupt your sleep.

Do not turn your bedroom into an entertainment centre, avoid having your TV, computer ( yg ni susah skit kot) or games console in your bedroom because it will distract you from your much need deserved sleep.

Some pointers on what not to do when you want to fall asleep, and the first one is not to lie awake in bed. When you have trouble sleeping, rather read a book or listen to some relaxing calming music, until you fall asleep.

Some more tips on how to achieve a good nights rest.

Try to relax before your bedtime, bedtime rituals like a warm relaxing bubble bath or reading makes falling asleep much easier.

Set a regular bedtime, and a regular wake up time. Have a set schedule that you stick to, during the week and weekends.

Watch what you eat before bedtime. It has been proven that eating a large, heavy meal before sleeping causes discomfort and the meal interferes with your sleep.

Do some breathing exercises to relax your mind and body to encourage sleep. Breathe in deeply from your abdomen, and through your nose for three seconds. Then breathe out for three seconds. Then pause for another three seconds before starting all over with breathing in again for three seconds... and so you continue this exercise every night for about ten minutes.

p/s: paling penting before tidur, ambik wuduk, baca al-mulk, n baca doa tidur..( mendisiplinkan diri memang sakit pada permulaannya n nak bentuk diri perlukan effort dari diri sendiri dulu..)

and one of the major cause of my problem is my discipline. tak pernah nk tegas dengan diri sendiri..


20 July 2010

makan, makan dan makan..

mAKAN?? perlu ke makan?? keperluan kah makan??

stress pikir pasal masalah ni.. even now i have one of the best solution,
but... mendidik nafsu untuk makan itu tak sesenang melafazkan ABC lorh..

berat badan ni kejap naik kejap.. kalu time dia statik lagi tension...argh!!

yang aku persoalkan bukan soal nk cantik ke ape ke..
tapi masalahnye all this thing sumbang pada masalah kesihatan aku..
migrain, gastrik, angin n mcm2 la lagi...

bile pikir2 blk.. aku makan bukan sbb lapar tp sebab nafsu..
tgk itu nk makan, tgk ini nak mkn..

kalau dh start makan.. sense of kenyang dah tercampak tepi longkang la jwbnye..

makan satu hal.. dh makan byk2 bukannya tau nak pergi exercise..
sebulan sekali pun pyh..jauh sekali 3 kali seminggu..

argh!!! aku MARAH ni !!!!!!!!!!!!!!!

marah kat sape?? marah kat diri sendiri la..

dah tau ada masalah kene la cube selesaikan..
berat tu bknnye turun mcm tu je.. kalau x usahaa.. xde MAKNENYE!!!!!!

p/s: aku x kisah about my shape.. but i really care about my health....susahnya nk disiplin kan diri..

13 July 2010

alhamdulillah.. finish my 2nd days of new semester.. so far everything seem to be good..
tibe2 teringat perkara yang aku belajar dari someone yang sangat rendah diri, dia tak pernah nk menyusahkan org lain.. i think she one of the leader yg aku sgt2 respect..
kalau kita nk orang lain buat apa yang kita nk, kita kene buat dulu perkara tu...
kalau kita nk orang berubah, kita perlu ubah diri kita dulu..
kalau kita nk orang respect kita, kita kene blaja respect orang dulu..
kalau kita nk orang sayang kita, kita kene blaja syg org dulu..
kalau kita nk Allah syg kita?? what should we do?
just behave like we want to, or behave like what Allah love??

p/s: got my new room mate for this 2 from malaysia n the other one from INDIA..haha she said my name is cool..ok fine..(^_^)

12 July 2010

class di tahun baru..

Back to School...
dh jd second year student..
first day class..mcm2 perasaan yang ada dlm hati ni..
terngiang-ngiang kat telinga ni harapan dr mama n abah yg dok harap their girl ni dpt further
study lagi jauh dr ape yg diorg dh achieve..
tp aku still main2 je.. as far as i remember, aku x pernah serius dlm blaja..
semua redah ikut law sendiri.. rase nk dtg2, rase nk buat2.. kalu dh hati kate x nak susah la..
every sem mesti ada azam baru.. tp yg susahnye...mase awalnye semangat berapi..
makin hari makin malap..susah2..
this sem aku redah ambik 21.5 credit..
(mak cik ko larat ke?? soal hati sendiri)
tp yg pasti byk nk kene pulun.. tgk pd senarai subject sure project melambak..
dh pulak tukar minor it..(bile bdk bute IT buat aci redah ambik IT) hoho
ada lah mangsa yg terpaksa menolong aku siapkan project( tolong ke??)
ni x termasuk lagi job2 lain yg wajib ditunaikan..
whatever it is.. mendidik pendidik...
it not the easy job.. you get what you give...
peringatan utk diri.. mcm mane aku behave dpn cikgu aku.
mcm tu jgk la student aku akan behave dgn aku..
oh no....



29 June 2010

kembalikah aku....

salam... agak lame aku x menjenguk ke blog sendiri..hehe..apatah lagi meng"update" blog ini..sejak2 cuti sem bermula hanye sekali aku menulis... kerana sering kali bile aku cube utk menulis.. sering terfikir, apakah ape yg aku tulis mendatang faedah atau lebih kepada ruang utk aku meluahkan perasaan n membuka aib diri.. entah la... kalu ada yg membaca silalah berikan pendapat yg spttnye.. mungkin aku x seperti abg yg berkongsi peluang businessnye dan muslim yg mampu menulis tazkirah2.. aku hanya mampu menilai dan belajar dari ape yg aku lalui dalam hidup.. mungkin penilaian aku byk kepincingannye.. huhu.. terfikir seketika....

(9_9)... tapi anyway..tibe2 bile dalam proses utk aku belajar lebih byk tentang diri aku... aku sgt suke tgk ending crite..tak kire la movie ke, drama ke..even novel pun.. aku redah bace belakang dulu.. ada sesetgh drama yg aku tak pernah tgk pun tp aku ttp jugak nk layan dia punye ending...adakah habit ni menunjukkan bahawa aku ni seorang yg x sabar..entah la...maybe.(^_^)

lepas aku tgk status sya dkt facebook pasal finale supernatural season 5, aku terus download.. still x puas hati gile dgn ending dia..kenapa la suke sgt buat crite meleret2.. aku thn tgk sampai season 4 je sbb x mengarut sgt dh....

cuti sem dah nk abis dh..sem baru n year baru bakal bermula.. bersabor je la..mcm2 benda yg ada kat dlm fikiran ni..benda2 yg nk buat la..merancang sem yg dijangka bakal mencabar..hehe..

15 May 2010

my kitchen...

dari grandpa bear, mama bear sampai la baby bear..semua ada..hehe..comel tak??

18 April 2010

bile hati berubah...(@_@")


mmg susah nk admit bahawa kite dah berubah.. kalau aku sendiri, aku malu.. maybe sbb aku dh sgt selesa dgn diri aku yg lame n susah nk mengakui bahawa aku dah lain..apatah lagi kalau perubahan kite menjurus kepada something yg dulu kite mmg x suke.. ;)

seronok je dulu kutuk pasal benda tu, last2 kau yg jd mcm tu.. cthnye pasal benda2 feminine.. bukan maksud aku yg aku ni dh jd feminine..tapi bile hati tu dah lembut skit pun aku dah rase malu..( adakah ini simptom2 org nk masuk umur 21) hohoho....tidak..

org kate manusia berubah seperti pantai berubah.. tapi pada aku adakah semudah itu utk berubah.. mungkin pada mereka yg punye hati2 lembut.. tapi kalau org yang ada hati sekeras kerikil ni susah skit kot..

Without accepting the fact that everything changes, we cannot find perfect composure. But unfortunately, although it is true, it is difficult for us to accept it. Because we cannot accept the truth of transience, we suffer. ~Shunryu Suzuki (digune pakai rhapsodysufi)

byk benda dlm kepala otak skrg ni..afraid of the coming result.. afraid to grow up.. afraid to face the reality...afraid about future.. :(

nasib skrg ada kat rumah..at least fikiran ni dilarikan oleh adik2 yg byk kerenah ni.. x dpt dinafikan.. benda yg paling aku takut dlm hidup..growing up... bdn je besar tp still childish gile.. x layak jd kakak pun..(ingat ayat mama marah.. " yg besar perangai lebih pada yg kecik"..haha..as u wish mama)

but i got to admit that: If nothing ever changed, there'd be no butterflies. ~Author Unknown( use by rhapsodysufi) (^_^)


14 April 2010

when my head lost it grativity...



(^_^)..
when my head is full with japan n drama movie.. that mean i'm in love..hahahaha
or i'm in trouble... when i trying to escape from this world sometimes i goes crazy into japan n korean drama...(@_@)
(oh my.. i can't stop smiling)

two different type of drama..but love both.. one drama i can watch it even for 20 times.. japan drama i love it because of the story line.. not so much of love thing...most of japan drama bring massage about life.. even my dad say that he want his high risk student to watch one movie that we watch together so that they can get the massage... but hell, it so funny.. actor: some are kawaii, handsome?? maybe.. mostly in ok category..

korean.. actor..(speechless)..song, love it, however it so much of lovey duvey thing.. it is so funny... hahahaha...(nk suruh aku tgk drama korea kene tunggu aku berada dlm mood yg betul) haha..why?? let it be a secret k..(n_*), but whenit comes to korean drama, most of them bring you into your own fantasy world..haha..

some actor in japan n korean drama, don't really into manly style..hahaa

my latest addicttion: jang geun suk,A.N.JELL song, you're beautiful( korea), love shuffle.as always arashi, utada hikaru song.haha

p/s: kepala otak tgh senget, mmg mcm ni...abaikan..i'm just crazy..

8 April 2010

terlebih perasaan....

susahnye bile aku terlebih perasaan...
aku x suke bile time2 mcm ni berlaku...
teardrop kind of murah gile..
aku x suke..
kalau tanye kenape mmg aku x tau nk jwb ape..
time2 mcm ni bile kenang blk dosa2 aku..
terasa kotor diri ni...
jijik memandang diri sendiri..
setiap dosa lahir kan satu titik hitam pada hati...
aku x tau la mcm mane rupe hati ni...
berita kematian datang satu persatu..
ada kah aku sudah bersedia????..(T_T)

26 March 2010

buku, buku oh buku....


sesungguhnya aku sangat cintakan buku...walaupun aku tak sehebat kawan-kawan lain yg mampu menghabiskan buku-buku haraki..(^_^) i'm a universal reader..ape je jenis buku aku kire aci redah.. dari comic sampai la ke ape2 je la...

actually sekarang semua orang tgh deman KLIBF.. Alhamdulillah.. dah tiga kali aku menjejak kesana.. seronok.. kebetulan sekarang musim final exam, ramai yg ambik peluang release tension kat sana..tp aku ni satu paper pun belum start.. ni kire release tension sambil menulis..


antara buku yg berjaya dimiliki; VERSUS,The sealed nectar: biografy of noble prophet, 4 biji novel english dekat payless(2nd hand), sherlock holmes vol. 1, 7 formula individu cemerlang..n beberapa buku buat org tersayang..hafalan solat Delisa buat Bari'ah n Nabilah, rahsia bisnes rasulullah buat kak seha, travelog haji buat Abah n mama.. formula solat sempurna n beberapa buah majalah solusi buat muslim.. n lain buku yg tak perlu dinyatakan disini..hehe..utk imran akak x beli coz 6ti bukan bce pun..hisyam akak beli buku jgk....

cabaran buat diri aku utk tidak memulakan sesi pembacaan selagi belum habiskan fatrah imtihan ni.. sakit terasa.. mane taknye ..setiap kali ddk kat meja study, terpaksa melihat buku yg berada di depan mata..hukhuk

antara penulis yg dapt jumpe, ustaz hasrizal, kak noor suraya, faisal tehrani, HM tuah,norhayati berahim, n ramai lagi..
ok blog dah update now time utk study blk...

buku oh buku ko kene tunggu aku abis final exam dulu na....

p/s: i miss home...i miss my friend...

19 March 2010

a moment to remember...

to my dear, sungguh saat kau ada.. aku x pernah menghargai.. saat kehilangan mu baru aku menggelabah.. oleh kerana silap ku, kau menanggung beban..
saat kau hilang, baru ku tau erti kehadiran mu dlm hidup ku..(emo2)
kerana kau jgk la, banjir besar aku mlm tu.. kerana kau jgk la hilangnye kemacho-an ku..mmglah aku akui segalanye silap diri ku sendiri.... sesungguhnye aku rase mcm nk pakai purdah je skrg ni.. malu nk jumpe manusia2 yg menjadi saksi kesilapanku...AKU MALU....
I ADMIT THAT WAS MY MISTAKE.. i won't do it again.. ni kunci moto dah tergantung di leher ku(always)... jgn la hilang lagi.. aku serik weih...

thankk to pak guard yg "menyelamatkan motor aku" without any notice.. nasib baik la x sempat sampai Balai Polis n Call my parent....

tibe2 aku teringat aku punye assignment literature:"comic relief" istilah utk incident yg berlaku yg mengubah suasana tegang kepada suasana yg melawakkan..mcm yg berlaku pada aku lah.. akhirnye dari semua org kesian n marah atas my stupid mistakes, its turn out to be aku di jadikan bahan jokes oleh semua org.. Abah baru tau berita ini pagi tadi.. pun kene gelak lagi... thank to semua yg sudi membantu n sudi gelakkan aku..akhirnye abis sudah paper aku yg ke dua... 5 more to go..

Salam Imtihan buat semua sahabat-sahabat....usaha dan tawakal bergerak seiringan...

p/s: jom pakat ke KLIBF..Insyaallah aku akan kesana esok bersama teman2

8 March 2010

sekadar coretan...

cukup sekadar mencoret, akan lahir satu detik kepuasan dlm diriku..
kadang aku menulis bukan utk tatapan umum, sekadar utk kepuasan hati ini..

semestar ni dah hampir sampai ke penghujung, sedar x sedar aku dah hampir menamatkan gelaran sebagai junior.. hehe( maknenye dah makin tua la tu) semester ni aku agak struggle dengan kemalasan yang sangat2 melampau.. kalau ikutkan kerja, dia ada primetimes.
time byk kerja tu dia.. menambun.. time xde kerja pulak fuyoo...

and as usually masalah dengan waktu tidur.. dh byk kali cube ubah tapi tetap jugak jadi mcm tu... siap aku dh tampal kat dinding bile tentang perjanjian aku dengan diri aku sendiri utk berubah.. tapi sedar x sedar kadang aku ni byk sgt terlalai.. bile dtg malas tu.. mmg susah.. kalau abah tengok sure kene rotan ni...

cume aku tekadkan dalam hati, when you take the first step to change, that mean you are begin to make a different to your life.. cume skrg ni aku perlu istiqamah dengan setiap ape yg aku cube lakukan.

ntah aku mmg dalam mood meraban skrg ni.. anyway imtihan is coming, pesta buku is dah x lame...sekarang sedang berusaha utk menghabiskan assignment yang terakhir, dan buku yg dah masuk minggu ketiga aku pegang.. x pernah rasenye aku ambik mase selama ini utk habiskan satu novel, cume kali ni byk perkara yg lebih penting yg aku perlu dahulukan.. tajuk novel ni the to-do list..
stakat yg dah abis bace, x kire ape yg nk dirancang, sebesar mane pun rancangan tu.. you have to take the first step in order to make it into a reality...

7 March 2010

bile aku jadi driver...


Mule2 aku ambik lesen kereta n moto was after SPM. Now dh almost 3 tahun peristiwa tu berlaku.. namun nilai lesen aku still jgk mcm bru kluar oven. Especially kereta.. teringat peristiwa after g hantar birthday kek n some gift 4 my bestfriend Nazliana.. huhu.. actually itu adalah second time and the last time aku drive my parent punye TOYOTA UNSER.. if someone offer to me again, the answer still no thanks. After that so called as accident happen, aku dh x drive kereta lagi.. even lepas tu aku ada some kind of fobia.. huhu... bak kata seseorg pada aku.. jauhnye berenti kereta mcm nk main bola kat tgh2 tu..sedar x sedar after 2 tahun bru la aku pegang blk title driver tu.. tu pun sekadar latihan dr kak seha n kak long tercinta.. a few time from abg n mama.. lepas ada myvi(auto) barulah aku drive betul2 tu pun sekadar kat Terengganu je la.. ada sekali tu kind of desperate, aku x sangka skali bedal je aku dpt drive kereta viva abg( manual)... skrg ni ada la skali sekala bile ada program n aku kene angkut makanan so nak ke x nak kene jgk la bwk kereta dia tu... n today it happen again.. aku x kisah pasal diri aku tapi sgt kesian la pada si katak hijau yg kene lenyek oleh aku hari ni... aku jugak sedar bahawa se nye aku x sesuai bwk kereta manual bcoz aku punye tindakan reflect sgt la slow.. clutch, minyak, brek, gear... oh tidak.. serik serik.. tapi itulah hakikat hidup... disini pemohonan maaf secara terbuka di hulurkan buat encik punye katak hijau yg merangkap kekandaku jua..

Itu kalau kereta aku lah org yg so called as losser tp kalau bab moto..hehe. x leh challenge la.. termasuk ni dah 3 kali ditahan encik polis n 1 kali tu Berjaya melarikan diri... sesungguhnya Allah yg mempermudahkan segalanya kepada aku.. ape taknye... lesen moto sampai la ni pun dok takat L TU LA.. ntah bile la nk sambung... insyaalllah perancangannye short sem aku g blaja moto... penting tu ada lesen moto.. lagi2 aku.. dengan L tu dah mane2 ceruk dah aku redah.. even umah kak shima pun aku dah sampai dengan moto ku itu.. sungai congkak pun dah jejak.. L walaupun kau dah mati insyaallah minggu ni aku hidupkan blk.. jgn marah ye...hehe...kalau P aku x tau la..

22 February 2010


Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way

p/s:sometimes we feel like we lost on the way we go through our life.. feel like there is no place to put your hand on.. no shoulder to be cry on.. but we must remember Allah is always there for us. HE never forget about us only we keep on forgetting HIM..

5 February 2010

mencari erti...

wake up the morning..
wearing your pj..
suddenly you feel lost..
kind of missing puzzle..
don't know what to..
all the sudden!!
all the thing you have to do come..
now your mind ask..
what to do first??




ape lagi solat subuh la!!!!
buat2 tanye....


tapi yang pasti ada saat kite terlupe erti hidup.. saat itu datang menguji.. ambillah ia dengan hati yang terbuka..
sama2 tempuh jalan yang kadang terasa sakit untuk ditempuh tapi sebenarnye itu manisnye hidup..
mungkin tersedar dengan hati yang dah give up.. fed up dengan sekeliling..kerja yang menggunung.. exam yang menanti..termenung sekejap...

dah la tu.. menung2 ni x menyelesaikan masalh.. kerja pun x akan siap..
time to get back to work...
p/s: sorry ye sekrang ni berada dalam mood melalut...



28 January 2010

cooking time....



Salam... time cuti kali ni mmg banyak ujian yang datang.. tapi kite abaikan je.. yang penting diet tapi makan... amacam best tak tema kali ni...
pada aku time balik rumah ni time utk lepas geram kat dapur..( p/s:padahal x masak pun hari ni..mama ajk makan luar) tapi esok insyaallah makan besar..(p/s: bukan makan byk ye)
aku sampai rumah hari tu, hari isnin, mkn dkat paradise deluxe.. selasa: ikan masak tempoyak, ikan bakar, n sayur goreng(ni perintah agung dr mama n abh)..rabu:spageti n mashed potato...

menu hari isnin tu tak payah cerita kot sbb abg2 kedai dah tolong masakkan..hehe
menu selasa: planning nk buat sup pasta( aku x reti sgt masak menu2 kemelayuan ni.)hehe.. tapi dah dapat arahan agung dr abh n mama( p/s:abah n mama ckp yg x reti la kene blaja) so nk x nak surrender la.. pasal resepi x perlu kot sbb aku sorang je manusia yg x pandai masak tempoyak ni..hehe
menu rabu: planning nk buat spagetti n pembuka selera dgn popia tp sengkuang pulak xde..tukar la menu mashed potato.. first trial masak mashed potato ni..(kire lulus la)
spagetti tu menu biasa masak dah, so kali ni share mashed potato punye resepi:
-8 biji potato yg besar+ 3 ulas garlic diketuk+ sedikit garam(direbus)
-3 sudu besar butter
-2 sudu besar mayonise
-1/2 cawan susu rendah lemak
-1 sudu kecil black pepper
FOR gravy:
-2 ulas bwy putih dicincang
-2 sudu kecil lada hitam
-3 sudu besar kicap
-2 sudu besar tepung jagung+ air(aku blasah tepung gandum je)
-1/4 susu low fat
-seketul chicken stock
-1/2 sudu butter utk menumis.

utk ubi tu: buang kulit dulu baru rebus, kemudian tos kan air berlebihan.. lenyek la sampai lumat.. kemudian campur kan dengan bahan2 lain utk d gaul rata; mayonis, butter, lada hitm,n susu rendah lemak tu..( kalau x nk buat gravy mkn begitu sahaja pun dah sedap tp tambah la garam skit)
for the gravy: cairkan butter, tumis bwg putih, masukkan secawan air, kicap, tepung bancuh, kicap, susu, chicken stock n black pepper.. masak sampai agak pekat... sekian resepi kali ini...

jemput mencuba..

26 January 2010

Callin' U....


Salam... Alhamdulillah, akhirnye sampai jugak dkt rumah.. walaupun penat..(ceh mcm la aku yg drive) still x dapat nak tidur. nk cerita pasal Spectacular Herbalife kat Sunway tp story dia panjang sangat, x larat nk menaip panjang2 mlm2 ni.. tibe2 rasa nk share lagu fav aku.. ape lagi kalau bukan Callin' U by Outlandish... dulu aku pernah letak kat blog ni tapi lepas tukar2 template ni still x letak blk.. the lyric of this song depend on how you interpret it...
I'm callin' U
When all my goals, my very soul
Ain't fallin' through
I'm in need of U
The trust in my faith
My tears and my ways is drowning so
I cannot always show it
But don't doubt my love

I'm callin' U
With all my time and all my fights
In search for the truth
Tryin' to reach U

See the worth of my sweat
My house and my bed
Am lost in sleep
I will not be false in who I am
As long as I breathe

Oh, no, no
I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U
My One & Only

I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U
U all I need in my life

I'm callin' U
When all my joy
And all my love is feelin' good
Cuz it's due to U

See the time of my life
My days and my nights
Oh, it's alright
Cuz at the end of the day
I still got enough for me and my

I'm callin' U
When all my keys
And all my bizz
Runs all so smooth
I'm thankin' U
See the halves in my life
My patience, my wife
With all that I know
Oh, take no more than I deserve
Still need to learn more

Oh, no, no
I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U
My One & Only

I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U
U all I need in my life

Our relationship, so complex
Found U while I was headed straight for hell in quest
You have no one to compare to
'Cause when I lie to myself nothings hidden from U
I guess I'm thankful
Word on the street is U changed me
It shows in my behaviour
Past present future
Lay it all out
Found my call in your house
And let the whole world know what this love is about

Yo te quiero, te extraño, te olvido
Aunque nunca me has faltado, siempre estas conmigo
Por las veces que he fallado y las heridas tan profundas
Mejor tarde que nunca para pedirte mil disculpas
Estoy gritando callado yo te llamo, te escucho, lo intento
De ti yo me alimento
Cuando el aire que respiro es violento y turbulento
Yo te olvido, te llamo, te siento

[Translation:]
I love you, I miss you, I forget you
Even though you never let me down and always are by my side
For all the times I've failed and hurt you deeply
Better later than never to give you a 1000 apologies
I'm shouting silently, callin' you, I'm listening to you, I'm tryin'
You nourish me
When the air that I breathe is violent and turbulent
I'm forgettin' you, I'm callin' you, I'm feelin' you

Oh, no, no
I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U
My One & Only

I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but u

to me this song show how you depende to the One who you believe in.. eitherr a human or YOU JUST CRYING CALLIN' FOR YOU GOD...
Allah is always there for you, when you lost He will show you the right way.
when you alone, He always there for you..
when you happy, He the ONE who reward you that..
when you love, Allah is the Only One who deserve it...
ALLAH IS THE ONE AND ONLY WE NEED TO CALL..