23 February 2012

no TITLE

subhanallah..
Allah itu Maha Mendengar.. pintalah lah pada Nya. kerana dia yang berkuasa memberikan segala yang terbaik buat mu..

semalam.. dah balik bilik pukul 12.30 mlm.. semua roomate dah tido. siap2 keluar nk g cuci muka n gosok gigi. . mcm mane ntah tangan ni ni yakinnye merapatkan pintu bilik.. dah terkunci kat luar.. hati ini terdetik.. Ya Allah macam mane aku nk masuk balik.. nk kejut roomate memang x sampai hati la.. so aku pergi je bilik air selesaikan urusan.. tibe2 dengar ada orang bukak pintu bilik n datang bilik air.. skali roomate aku la... hehe.. TQ ALLAH...

hari ni punye cerita pulak.. tengah hari ni.. memang sakit kepala sangat.. kelas pukul 2 jap lagi n ada task nk kene submit. nk tak nak memang kene g kelas. Ya Allah memang ikut hati ni x larat sangat nk g kelas, tp dah buat cite2 untuk x kan senang-senang nk tuang sekelas.. sekali mesej masuk.. arini punye action research kelas cancel..

tak tau nk describe perasaan ni macam mane. Allah Mendengar permintaan hamba-hambanye.. rupe-rupenya inilah yang dimaksudkan dengan kuatkan ikatan hati dengan Allah.. jalannya dengan baiki ibadah kita.. aku baru usaha untuk awalkan mane2 yang selalu aku lewat2 kan.. baru cube tambah mane2 yang aku selalu tinggalkan.. cube belajar balik dari awal.. Tq Allah.

" Ya Allah, perbaikilah agamaku yang menjadi perkara paling penting padaku. Perbaikilah duniaku yang menjadi kehidupanku. Perbaikilah akhiratku yang menjadi perkara paling penting padaku. Perbaikilah duniaku yang menjadi kehidupanku. Perbaikilah akhiratku yang menjadi tempat aku kembali. Jadikanlah hidup ini sebagai tambahan segala kebaikan bagiku. jadikanlah kematian itu sebagai istirehatku daripada segala kejahatan.(buku amalan dan doa kesukaan Nabi Muhammad)

i wish, i wish, i wish..

By merely wishing to be a writer, you do not become one. but by writing everyday, 
you can and will become a good writer.

menulislah wahai diri walau sekadar sepotong ayat.. aku memang bukan seorang penulis yang baik.. namun ada cita dan harapan dalam diri ini untuk bergelar seorang penulis.. aku berharap bukan lah tulisan ku menjadi saksi kepada timbangan dosa-dosa ku.. tp untuk aku perbaiki masa hadapanku dengan menjadikan tulisan masa laluku sebagai sebuah cermin buat diri ini.. tiada manusia yang lahirnya sempurna kecuali kekasih Allah, Muhammad Sallallahualaihiwassalam. Akhlak baginda adalah cerminan Al-Quran. 

tak semua punya kemampuan atau kemahiran yang diingini.. tp kemahuan mampu merubah segalanya. macam pepatah melayu yg selalu sebut usaha tangga kejayaan tu.. kalu reti pon kalu tak mahu, x kemana juga.. itu memang fitrahnya.. begitu jugak dalam segala hal lain dalam hidup kite ni. jangan jadikan alasan kite x pandai untuk membantutkan perkembangan potensi diri sendiri.. belum cube belum tau.. ye dak? 

bukan untuk orang lain pon kate2 ni.. tp untuk diri aku sendiri.. Moga kesilapan lalu x berulang-lagi.. hanya pada Allah tempat kita memohon ketetapan hati ini.. aku hanya orang yang sangat lemah....

21 February 2012

Bicara lah hati..

Bismillahirrahmannirrahim..

rahsia hati..
setiap hati punye lakaran kisah yang berbeza.. jika diamati..unik nye sekeping hati ini.. keras dan lembutnya mampu mengubah seluruh gerak dan laku anggota-anggota yang lain.. hati itu juga jd sebuah penilaian amal seorang orang insan.

UmAR aL-Khattab melaporkan," Aku mendengar Rasulullah menerangkan,
'Semua perbuatan disertai dengan niat dan sesungguhnya bagi setiap orang itu apa yang diniatkannya. Maka sesiapa yang berhijrah demi Allah dan Rasulnya, maka hijrahnya itu kepada Allah dan Rasulnya. Dan sesiapa yang hijrahnya itu demi harta yang hendak diperolehnya ataupun untuk wanita yang mahu dikahwininya, maka hijrahnya kepada sesuatu yang dimaksudkan dalam hijrahnya itu." (riwayat Bukhari dan Muslim)

kerana sekeping hati itu, neraca timbangan kita mungkin berubah.. jaga lah hatiku ini dan hati keluargaku, dan hati sahabat-sahabatku Ya Allah.

Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku, kebodohan dan keterlampauanku dalam apa yang aku kerjakan, dan apa sahaja yang Engkau lebih ketahui daripada diriku sendiri. Ya Allah, ampunilah segala kesalahanku yang datang daripada kesungguhanku dan daripada senda-gurauku, daripada apa yang aku tidak sengaja dan daripada sengajaku dan segala sesuatu yang datang daripadaku. Ya Allah, ampunilah kesalahan-kesalahanku yang lalu, dan yang akan datang, yang aku rahsiakan dan yang aku pamerkan, dan segala sesuatu yang Engkau lebih ketahui daripada dirku sendiri. Engkaulah yang Maha Mendahulukan dan Maha Mengakhirkan dan Engkau Maha Berkuasa atas segala-galanya.
(sumber buku amalan dan doa kesukaan Nabi Muhammad.)


p/s: bagus jugak musim duit yayasan x masuk lagi ni.. bajet mmg cikai.. tp manage untuk loss 0.8 kg dalam masa seminggu.( Alhamdulillah)
p/s2: pagi2 buta td dpt mesej tanye pasal kat mane aku check my first pregnancy.. eh bile pulaknye aku mengandung? kahwin pon belom dek oi.. susah jgk kalu dlm geng2 sendiri sampai ada 3 org yng name dkt2.. tk pasal2 aku yang terkene.. ) (*_*)\/



17 February 2012

Dream

terliur tgk blog-blog orang yang travel ke sana ke mari.. kalu sebut luar negara baru satu negara aku jejak.. seriusly nk rase lg pengalaman baru..  travel is about mencari erti hidup.. tgh2 boring buat kerja td.. tibe2 memikirkan mase hadapan. i wish i can travel around the world to meet all kind of people.

dream sofia..DREAM.
duit dan duit.. InsyaAllah akan cari n save byk2.. not spending byk2 lagi..
 google punye google.. tibe2 dapt idea.. backpacking vs volunteer work??/
wooowww.. see Dreammm... huhuhu

16 February 2012

Mencari Sebuah Semangat

Dalam hidup manusia ni, mcm sebuah roda. ada kala diatas, ada kala dibawah.. itulah hakikat sebuah putaran.
tahun baru, semester baru InsyaAllah semangat pon baru jgk..
sepanjang temph aku membesar ni.. hidup aku dikelilingi dengan buku-buku..
ingat lagi mase kt rumah lame, bilik kt umah tu ada 3 je. satu bilik mama n abah. satu bilik anak2 laki.. n satu lg bilik aku.. oleh krn jrk umur aku agk jauh dgn adik2 perempuan ku.. so aku conquer sorang2 la blk tu.. blk aku tu pulak merangkap bilik buku-buku abah.. memang tersangat la byk buku-buku abah especially buku haraki n tafsir quran.. tp aku ni x pernah ambik port pon pasal buku-buku tu.. (teruk sungguh)..
aku lebih terus kpd genre buku aku yg tersendiri..

dah berumur ni, jd agak sedar diri la skit.. baru la aku mula menjinak-jinakkan diri dgn genre buku-buku abah.. start bace buku-buku tu sbg taklifat je.. x pernah nk hadam.. tp bile lame2 bace bru aku faham kenape buku-buku tu best..  buku terbaru yang aku cilok dr almari buku abah ialah Iman dan Kehidupan.. buku tu adalah edisi pertama, 1985.. that mean buku tu dah ada dalam hidup aku sejak dari aku lahir lagi.. tp betapa aku ni jenis orang yg x peduli.

rupenye semangat yang dapat bile bace buku milik abah ni lain dia punye zuk semangat yang dapat..(^_^)
sambil bace sambil bayang zaman abah kat kampus dulu jgk..zaman dia sebaya dengan aku.. hehehe

p/s: buku lame x same dengan buku baru.. semangat pejuang lame x same dengan semangat pejuang baru.. pejuang lame berjuang atas dasar faham bukan hanya semangat semata..

15 February 2012

cameron

aritu dah cite yg i skip all the thing that i need to settle down then g daki puncak cameron.. selalu la aku ni, dari muda sampai tua x berubah.. suka MIA.. hehehe..  takpe la, maybe ni tahun terakhir bergelar org bujang..(yeke?) hehehe.. entah la.. everything is up to my mum..  she decide i follow..


umar's aunties n his ummi

baby umar n ummi umar


thinking about the future with cik ti


Bharat tea Plantation

3 busy ladies with one handsome boy
Strawberry Heaven

my fav of all
p/s: pada aku x salah lari sebentar untuk tenangkan diri,,berjalanlah lah mencari erti hidup..

12 February 2012

Cukup lah Dia untuk ku.

Allah tak kurniakan kite sahabat yang benar-benar rapat kerana Dia tahu lebih dan kurangnye diri kite.. 
mungkin jika kita punye sahabat yang benar-benar rapat kite x mampu jage hati dan hubungan kite.. mungkin juga Allah nk jage aib-aib diri kite yang penuh kelemahan ini..
same2 la kite baiki diri kite untuk jd lebih baik..

11 February 2012

Jalan-Jalan lagi deh..

Assalamualaikum.
Alhamdulillah, AllahuAkbar, Subhanallah..

Bernafas lagi aku saat ini.. Minggu pertama di semester ke-2 di tahun ke-3 aku berada di uia ni telah pon habis.. berbaki lagi 13 minggu je lagi... kalu belek planner kat meja ni.. rase mcm cepat je sem ni tibe.. rentatan planning dan kerja-kerja yang menanti adalah sangat menakutkan..

walau bagaimanaponnnn.. dicelah-celah kesibukan dan keputusan sumber kewangan ni, sempat lagi jejalan lagi ni. kihkih.. dah lps buat kompas timur,barat,utara dan selatan.. arini jejak cameron highland pulak.. x plan ape2 tibe2 je sampai.. lps abis kelas jumaat pagi tu datang la abg ku menjemput untuk menjadi baby sitter si tembam umar sementara umi nye g interview..tempat yang jd nursery si umar adalah didalam TAU 5058...  SIAN bdk kecik tu. merengek-rengek je dia byang kan dah la xde tempat dia nk bergolek-golek dalam kete tu. abis cite baby sitter.

At Cameron Highland pulop..
well kalu ikutkan sibuk, memang sibuk pon.. tapi.. bile call S/U tanye betul ke xde meting ari Sabtu, then diorang cakap xde.. Oleh hal yang demikian itu,, pergilah aku ke Cameron pagi ini..hehe.. tibe2 kat tengah-tengah puncak cameron tu. dpt mesej kate ada meeting pukul 5.15 petang.. diorang agak hantar msj on da spot mcm tu buleh ke aku terbang blk uia.. hai..bile la kite semua ni nk blaja dari kesilapan ye?

dapat la makan ice-cream strawberry...dapat beli tea bharat, dapat beli strawberry.. tu je la ada kat cameron selain dari pemandangan ciptaan Allah yang sangat cantik..

tangan cik ti yang besar kedabak...


penutup malam ni: aku x sempurna, aku insan berdosa.. T_T