17 December 2015

kembara

Bismillah
Langkah dimulakan
Mencari nilai
Memberi erti
Menggapai impian


Semoga ku ketemu apa cuba di cari. InsyaAllah
Mohon doakan perjalanan ini.


4 December 2015

Mac and cheese

Ada satu spesis makanan yang biasanya aku masak time terover lapar selepas seharian lupa makan bila tenggelam dalam dunia buku dan malas nak keluar cari bahan.

It is one of my ultimate comfort food.



Sebab ramai mintak resepi, ni saja kakak share.
Macaroni cheese atau short form dia orang panggil mac n cheese.

Mac n cheese yang kakak buat biasa ada dua version. Satu plain version satu lagi yang ada "isi"
So ni kakak share yang version semi plain. 😊😊

Bahan-bahan:
2-3 cawan macaroni
1/2 ketul butter
2 cawan tepung
2 cawan susu (kalau tak ada kakak guna je susu cair)
1-2 cawan air
1 mangkuk cendawan butang
1 cawan cheese (kakak campur cheddar n mozzarella)
Sebijik capsicum potong dadu ( warna apa pon boleh)
Garam, cili flakes, lada sulah/black pepper dan mix herb untuk seasoning.

Cara-cara
Rebus macaroni macam rebus spaghetti tu, jgn lupa ltk garam dan minyak. Cuma jangan terlalu lembik sebab akan masak lagi sekali. Mat salleh kata Al dante la. 😉

Ambik periuk lagi satu, cairkan butter dengan api perlahan. Dah cair tu masukkan tepung dan gaul sampai rata dan tepung tu masak sikit, baru masuk susu sedikit demi sedikit, yang pasti tangan tu kene gigih mengacau. 

Kemudian kakak masuk air sikit dulu then letak cendawan capsicum dan cheese. Pekat sangat kakak akan tambah air lagi, banyak mane tu tgk pada macaroni. Agak-agak bila gaul macaroni tu dia akan jadi mcm mee goreng yang basah sikit2 tu. 😇( maaf x tau nak compare dengan ape.)
Then season ikut cita rasa. Cili flakes tu kakak suka lebih sikit. Buat hilang muak dan mulut melayu jadi yang tetap suka pedas.

Masukkan macaroni then gaul atas api sekejap. Selepas tu tuang macaroni dalam bekas casserole atau bekas yang sesuai untuk masuk oven. Nak bakar tu biasa kakak tabur sikit lagi cheese kat atas tu, aritu ada lebih parmesan cheese dalam peti, akak guna la, tak ada pun tak apa, cheddar or mozzarella pun okay jugak.

Then bakar dalam 20-25 minute, suhu dalam 250- 300 la kot. Depends pada oven jugak. Kakak biasa dalam microwave tu je. Guna function micro- convection.


Selamat mencuba dan menggemukkan didi. 😈😈

1 December 2015

December = DREAM

Welcome December

The year of 2015 almost come to it end.

This month theme is about dream.
Soal cita-cita dan impian dan juga mimpi.

I will never know until when I am going to have this life.
Some people want me to be the way they wish me to be.
But I can't because that's not me, that would never be me.
This is me, and this way I want to be to achieve my dream.

Tak salah memasang impian yang besar sebab peluang hidup ni hanya sekali.  Dan aku layak untuk mengejar impian aku sendiri.
Tapi aku tahu aku perlu work very hard.

InsyaAllah bulan ni, aku akan mulakan untuk lunas salah satu my childhood dream.

And I want to make this statement
On my way to have and to achieve these dreams
I am so lucky to a very supportive family and friends
To all of you, I want to say thank you for accepting me the way I am.



Because I believe life is a gift

Life,  it's something we will all complete
When it will end none of us know
So our worries about it render obsolete
But these worries in our head continue to flow

My message to me
and For all who are reading this
Our life is a gift
All shiny and glistening
and sometimes it is dark and gloomy

still live every day as though it is your last
With blood in your veins,  your heart pumping fast
Grab every second, yes this one right here
None one that just past or one arriving next year
Our time is ticking,  vanishing as We wait
But something will arise,  surely it's Our fate
The answer to that,  sadly is no
So get on with it, look forward, and go