31 January 2012

memori Rabithah di pg Jumaat..

Alhamdulillah.. ini adalah cuti semester yang paling pendek aku luangkan mase di rumah..dari 3 minggu hanye seminggu..
seminggu berprogram bersama sahabat.. all the sudden dpt jjk kaki ke langkawi ke walimah kakak naqibah ku yg comel.. meneruskn jejak ke kg atuk di segamat.. dh lame sangat x jejak kg halaman.. sterusnye disini aku di bumi terengganu.. lengkap my mini kembara.. dr utara, selatan, pantai barat dn pantai timur.. Alhamdulillah..
kembara dengan sahabat buat aku kenal mereka..kembara sendiri buat aku kenal diri aku.. yes!! aku jarang kembara dgn mereka.. mungkin kerana itu aku kurang kenal siapa mereka..

soal persahabatan adalah soalnya hati.. mungkin aku bukan orang yang pandai bersahabat.. tp sungguh aku sayang mereka..  Alhamdulillah.. Allah kurniakn aku hati yg mudah sayang pd org, cume hati yg x pandai tunjukkn rase.. Sedih juga bile persahabatan itu dipertikai.. namun belajarlah ambik ape yang berlaku sbg teguran buat diri. terima yang diri kite ni mmg lemah n kite nk jd lebih baik..

tak ada siape yang sempurna.. betullah kite nk orang terima kite seadanye. tp x salah kite baiki kelemahan kite..  andai kate ada orang tanye mcm mane sikap kite.. kite x boleh jawab sendiri soalan tu.. hanye mereka yang berada di sekililing kite yang ada skema jawapan tu... itu pentingnye kite punye sahabat.

memori jumaat yang dingin itu.. ada yang rase itu sebuah lakonan.. ada yg rase itu hanye kepura-puraan.. ada yang masih x punye rase. aku?? Demi Allah aku x tahu ape rase hati ini.. Saat doa Rabithah dibacekan pd pagi itu ada sendu mengiringi.. air mata mengalir memohon agar ikatan hati-hati bertaut rapat atas satu landasan yang diredhai.. moga hati-hati ini terus bertaut kerana cinta Allah dan Rasulnya.. pemilik hati ini hanya seorang insan lemah yang jiwanye dinodai dosa-dosa.. sahabat jgn kau harapkn kesempurnaan dr diri ini. kerana kamu sahabat yg menyempurnakn aku..

p/s: sorang sahabat aku ckp aku pemalu.. urgh..  first time aku dgr statement tu..
p/s: result dh kluar pon..


15 January 2012

lucky

perasaan yang cambor-bimbor.. Allahu Akbar.. sungguh la manusia ini sangat mementingkan diri sendiri.
sape?
aku la. selepas satu-satu..
charger phone tertinggal di bangi.. kunci bilik termasuk dalam beg org yg ditolong last friday..(bdk tu pengsan entah mcm mane kunci aku buleh pak guard tlg ltk dlm beg dia. ) pastu semlm terpaksa la menumpang bilik org lain... seharian berlegar-legar.. pegi lunch entah mcm mane air milo tu buleh tumpah pulak atas baju ni.. sungguh la haru. dh la xde baju nk ganti.. ape barang pon x kemas lagi.. office tutup..roomate semua dh balik.. ok siti sofiah..anda sangat bertuah..
kesalahan tu terletak pd bahu sendiri..tp x nak mengaku. nk salah kn org lain jgk.. baru rase puas hati.. tu la manusia.! pentingkan diri sendiri je. lemas2..

12 January 2012

3 3 3 3

Alhamdulillah usia blog ni dh masuk 3 tahun 3 bulan 3 minggu n 3 hari..hehehe..
hari ni last paper of the semester..
SEMANTIC.
urgh.. last paper always the hardest.. why? because i'm losing the focus already..
too much distraction.. home, family, cooking, movies, novel, new job scope.. new life..
always like that... never change.. dah nk masuk 23 tahun pon masih x berubh.. haiiyakk!!
pray for me.. ada lagi another 8 hours to go..

how to focused with the extra caffeine..
1. get an enough sleep..( rase mcm bkn enough lg dh..dh extra dh pon.)
2. keep away all the distraction; laptop, facebook, blogging( time ni la dia pilih nk update blog kn..)
3. bace doa dulu sebelum mule..( ni start2 nk study cari mp3 dulu)
4. sebaiknye study dalam keadaan berwuduk.
5. duduk tu biar proper.( bukan pegang notes sambil telentang atas katil)
6. ingat mak ayah suruh ddk sini sbb nk suruh anak dia berjaya dlm hidup dunia n akhirat.














7.. ape lagi shut down laptop tu.. g ambik buku study.. (^_^)..
all the best semua..

11 January 2012

soalan dan jawapan

orang selalu tanye saye satu soalan yg sampai harini saye x mampu jawab..

kenape kamu x pakai niqab mcm adik kamu??
urgh33!! terbatuk-batuk everytime orang tanye..
cube jugak cari jawapan. namun x terjumpe lagi..
selalunye saye akan jawab mungkin sebab dia dh bersedia.
tp bile pikir2 blk saye x pernh pon ada niat nk pakai. (jahat?) enth la.
agak2 ada orng buleh bg skema jwpn tak untuk soalan yg selalunye tak terjawab ni..


orang selalu kate, kite rase kite ni x bersedia tp mungkin sebenarnye krn kite yang x mahu bersedia.. (^_^)
mungkin juga kerana ada soalan yang tak akan ada jawapan??
same2 la kite cari jawapannye.
kite mmg x baik, tp kite boleh jd lebih baik.
jalannye ada, cume kite yg perlu cari.


8 January 2012

AKU Perempuan

my exam in another three and a half hours, and yet i'm updating my blog..weeeii.. i think i just need some brain reliever after one whole night staying up.. ( wujud ke perkataan tu?? bantai.)
something happen between my close friend and i a few days ago.i'm not the type of person who say sorry easily especially to someone close to me. pelik? tp benar. lg senang ucap kate2 maaf pd unknown people than a well known people. ( ignore my language, otak tgh digest segala yg telah dibace sejak mlm td).. masalh nye mungkin pd sebuah ego.

oleh kerana x mau buat silent treatment lame2 sgt..last2 aku mengalah jugak.. then i come up to her and tell that i will try to fix everything between us, dia senyap je sambil terus melantak fries nye.. well aku senyap jgk la.. tibe2 dia hulurkan fries kat aku dengan satu senyuman sambil kate; what are we.. girls??
ish minah ni mmg nk kene dgn aku!! dah bukan girl? ape?? tau la baru melayan cite Bones, x yah la nk gune dialog tu dgn aku... ok lah aku gelak..

tp mmg hakikat perempuan.. hatinye lebih lembuT compare pd lelaki.. hatinye lebih mudah tersentuh.. kerana nafsu wanita itu sembilan dan akalnye cume satu.. cume kite wanita biarlah jadi wanita yang punye maruah dan harga diri..

1. “Janganlah perempuan -perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga menghairahkan orang yang ada perasaan dalam hatinya,tetapi ucapkanlah perkataan yang baik-baik”(surah Al Ahzab:32)

2.Daripada Umm Salamah, isteri Nabi SAW, katanya: Aku berkata, "Wahai Rasulullah! Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?" Baginda menjawab, "Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin."Aku berkata, "Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu? Baginda menjawab, "Dengan solat, puasa dan ibadat mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih,berpakaian hijau dan berperhiasan kuning..." (Hadis Riwayat al-Tabrani)

buat kawanku, adat bersahabat la kn..gurauan tu pemanis hubungan.. buat insan bergelar wanita, ayuh lah kite jage diri ini sebaik mungkin.. kite ada Quran dan Hadis sebagai accessories yang wajib kite pakai  untuk mendapat redha Allah dunia dan akhirat. biarlah same2 kite pimpin tangan saudara kite untuk jadi wanita yg lebih baik dari bidadari.. syaratnye mudah.. solat, puasa dan ibadah.. disamping jage maruah diri dengan sempurnakan aurat kite..

 Jd isteri solehah????

tunggu la Kahwin dulu.. (^_^)

sebab xde istilah makwe solehah ye kawan2..


6 January 2012

sekali lagi..

sejarah berulang lagi.. mimpi buruk tibe lagi.. namun cara menghadapinye adalah lebih matang. tidak lagi di sambut dengan air mata yang turun berjurai-jurai. hampir putus nafas itu untuk kali yang kedua ini. tapi tiada setitik pon air mata yang menitis.. hanya ada sebuah rase kecewa dihati.. kenapa masih x belajar dari pengalaman. Allah aku terima ini sebagai kafarah dosa ku. dosa-dosa ku byk. hanya engkau yang boleh mengampunkan. aku sambut dengan erti syukur. aku sambut dengan senyuman manis. sahabat terima kasih kerana sudi pimpim tangan ku.pengalaman kali ini lebih kelakar berbanding yang lalu.. terima kasih jugak kerana gelakkn saye.. terima kasih doctor untuk hadiah sebuah suntikan itu.. aduh malu sungguh aku..

dari hati kecil

bile sedih, bile marah.. time tu rase semuanya perlu diluahkan. kalau boleh nk suruh seluruh dunia tau ape yang kita rase. kalau boleh x nk simpan sorang2. nasihat dari aku yg baru belajar ni.. tulis la.. tulis la sampai empat lima pages sekali pon. xde masalah. kau punye wall, kau punye blog, ape hak orang lain nk marah2 kn?

lepas dah siap tulis tu kn..hati rase puas je, marah hilang dh, sedih pon dah kurang.ok la tu. ;)

Tapikan... sebelum tekan butang post tu, cube bace balik ape yang kita tulis tu. ada rase malu tak mase bace tu? agak-agak benda yang kita post ni boleh jatuh kan maruah sesape tak? maruah kite, maruah keluarga n even maruah orang yang kite marah sekali pon? kalau ada cube pikir ape yang kite dpt kalau kite tetap nk post jgk ape yang kite tulis tu? marah dah ilang, sedih dah kurang. so ape kate padam je ape yg kite tulis td tu. tapi kalau ape yg kite tulis tu dapat diambk iktibar oleh orang lain yang bace klik la butang publish tu.

Rase rugi? pd aku x pon.. sebab dh pon lepas kn segala emosi yang nk dilepaskn tu... kite kene pikir hati orang lain jgk.. kalau kite dah lukekan hati manusia, dengan manusia tu jgk kite kene mintak ampun... marah kecewa tu adat la hidup manusia.. kalau rase nk marah sangat dkt dia baik pegi terus marah depan2.. abis dh marah tu boleh terus mintak maaf. abis cerita.. x perlu lah sampai perlu kasi public humiliation pd dia... lagi2 sahabat.

hidup bersahabat ni, ajar erti sayang, ajar erti sabar dan ajar erti mendidik. pilih lah cara mendidik yang betul bukan hanya dengan sepucuk surat yang ditayang ditengah umum. kenape selama bersahabat, kau simpan, kau kumpul, rase kecewa dan marah tu?. last2 meletop mcm bom.. sape yg rase sakit? semua orang rase sakitnye..
kenape x pilih jalan yang lebih baik, ada salah sahabatmu, tegur lah dia..

aku sedar aku hanya manusia yg penuh kekurangan, kenape x boleh jd sahabat yg bantu memimpin sahabat agar jadi lebih baik..


4 January 2012

pagi hening...


Pagi hening tiba lagi
Sujud kesyukuran telah ku selesaikan
Hati ku tenang
Bermelodi zikir bersama sang burung menjadi latarnya
Tumbuhan, alam, dan diri ku bertambah lg usianya
Semalam sudah berlalu pergi.
Apa liku yang akan kulalui hari ini?
Adakah sama seperti semalam?
Apakah lebih teruk dari semalam?
Atau hari ini aku menjadi lebih baik dari semalam.
Aku tersenyum seketika.
Haruman pagi menyapa.
Subhanallah. Nikmat mu sungguh agung.
Alhamdulillah. Aku masih mampu bernafas.
Pagi hening punya seribu rahsia alam.
Udara sejuknya mengalir di seluruh urat nadi ku.
Pemandangan hijau menyapa mataku.
Irama merdu sang burung terus menjadi halwa telingaku.
bersyukurnya aku pada mu tuhan..
Aku masih punya hati yang rindu pada mu.
Pagi hening ini ENGKAU zahirkan keagungan ciptaan mu.
Aku hamba hina, hanya mampu berusaha.
Aku usaha untuk jadi pencinta agung mu.
ALLAH,ALLAH,ALLAH.
Terus jadi kalimat ukiran di hati ku.
Rumah tok, 6.57a.m, 25 May 2009


benda alah ni aku tulis time b4 masuk gombak lagi..lame dh rasenye..sekrang dh pon masuk tahun 2012..  
sempena tahun baru ni mungkin perlukan sedikit suntikan semangat untuk teruskan cabaran hidup.. takut x mau menyusahkan semua orang. aku mahu beri yang terbaik. 

p/s: mama akak tau mama rase berat untuk kakak terima taklifat ni lg. tp kalau akak lepaskn mungkin ada yg lagi terbeban. akak terima ni dgn hati dan akal yang waras, mama doakan akak kuat.

3 January 2012

hari ku

perjalanan hari ini, hari ni first paper final exam.. cuak gile!! sungguh x pernah rase cuak mcm ni thn2 yang lepas. paper managing information technologies kul 9 pagi.. exam pagi amat la scary utk diri ini.. pengalaman pahit yang x kan pernah dilupekan.

pulun study sampai pukul 3.30 pg.. cube utk tido namun gagal.( yolas dh hari2 tido lepas subuh mcm mane nk tido awal) AWAL KE? ngeh3. berjaya melelapkn mata kul 5.15 pg.. seawal 6 pagi mama dah call. " dah bangun ke?" bangkit la aku dgn jayanye pagi ini. bersiap-siap utk ke exam. sempat pulk bukak lappy check facebook n blog. ngeh3. bertuah punye budak  berat2.

sebelum masuk bilik exm, mule2 mama hantar sms, are you ready?.terus aku mintak mama doakn. then mama reply, InsyaAllah semoga berjaya dengan cemerlang, kemudian abah pulk call, tanye dh ready ke? sempat jwb sepatah je kemudian putus. tk boleh nk call blk coz dh nk mask bilik exam. off phone. but i know langkah aku ke dewan exam diiringi doa mama n abah. they are my guardian angel.

abis dh utk arini, esk lg satu paper sebelum perjuangan diteruskn pd 6,7,8 n 12 jan ni. berderet-deret. ok kalu ada yg tanye ape kes bdk ni post cite ni. ape yg korng boleh ambk iktibar yelas, x perlu la bersandar pd seorang lelaki bukn muhrim utk mengejut subuh mu. memberi kata-kata semangat utk jwb exam. mak ayah kite kn ada. appreciate la diorg. 



semoga kite semua mampu jadi anak yang menjadi saham buat ibu dan ayah kite ke syurga bukan ke neraka.. same2 kite berusaha utk jd anak yg soleh dan solehah

2 January 2012

sampan kecil

kisah hati, coretan hati, soal hati.
ia sering dipersoalkan.
mencari makna hidup dan matinya sekeping hati ini.
hidupnya hati kerna mencari Cinta Tuhannya.
matinya hati kerna mencari cinta dunia.
kembara sekeping hati 
berbolak-balik seperti sampan kecil dilautan yang luas terbentang.
warna sekeping hati itu mengikut laku si tuan empunya
hitamnya hati kerana dosa dan nodanya
bersihnya hati kerana amalnya diterima Sang Pencipta
Namun sekeping hati itu tak boleh dibiarkan terumbang-ambing dengan rentaknye sendiri
bimbang sesat tanpa arah
harus ada si pendayung yang keras berusaha mencari arah
sekeping peta menjadi penunjuk arah
hai manusia
dayunglah hatimu mengikut peta al-quran dan sunnah

4.56 ptg 14/09/2011