28 January 2010

cooking time....



Salam... time cuti kali ni mmg banyak ujian yang datang.. tapi kite abaikan je.. yang penting diet tapi makan... amacam best tak tema kali ni...
pada aku time balik rumah ni time utk lepas geram kat dapur..( p/s:padahal x masak pun hari ni..mama ajk makan luar) tapi esok insyaallah makan besar..(p/s: bukan makan byk ye)
aku sampai rumah hari tu, hari isnin, mkn dkat paradise deluxe.. selasa: ikan masak tempoyak, ikan bakar, n sayur goreng(ni perintah agung dr mama n abh)..rabu:spageti n mashed potato...

menu hari isnin tu tak payah cerita kot sbb abg2 kedai dah tolong masakkan..hehe
menu selasa: planning nk buat sup pasta( aku x reti sgt masak menu2 kemelayuan ni.)hehe.. tapi dah dapat arahan agung dr abh n mama( p/s:abah n mama ckp yg x reti la kene blaja) so nk x nak surrender la.. pasal resepi x perlu kot sbb aku sorang je manusia yg x pandai masak tempoyak ni..hehe
menu rabu: planning nk buat spagetti n pembuka selera dgn popia tp sengkuang pulak xde..tukar la menu mashed potato.. first trial masak mashed potato ni..(kire lulus la)
spagetti tu menu biasa masak dah, so kali ni share mashed potato punye resepi:
-8 biji potato yg besar+ 3 ulas garlic diketuk+ sedikit garam(direbus)
-3 sudu besar butter
-2 sudu besar mayonise
-1/2 cawan susu rendah lemak
-1 sudu kecil black pepper
FOR gravy:
-2 ulas bwy putih dicincang
-2 sudu kecil lada hitam
-3 sudu besar kicap
-2 sudu besar tepung jagung+ air(aku blasah tepung gandum je)
-1/4 susu low fat
-seketul chicken stock
-1/2 sudu butter utk menumis.

utk ubi tu: buang kulit dulu baru rebus, kemudian tos kan air berlebihan.. lenyek la sampai lumat.. kemudian campur kan dengan bahan2 lain utk d gaul rata; mayonis, butter, lada hitm,n susu rendah lemak tu..( kalau x nk buat gravy mkn begitu sahaja pun dah sedap tp tambah la garam skit)
for the gravy: cairkan butter, tumis bwg putih, masukkan secawan air, kicap, tepung bancuh, kicap, susu, chicken stock n black pepper.. masak sampai agak pekat... sekian resepi kali ini...

jemput mencuba..

No comments: