2 December 2012

ibu aku sakit.

saat seorang anak mengadu sakit yang ditanggung.. kebimbangan jelas terpancar di wajah si ibu.
si anak yang jauh di suruh pulang, agar tangannya mampu menenangkan si anak.
di hantar berubat disana-sini.letih dan penat namun si ibu tetap dengan senyumannya.
saat si anak menangis kerana secebis sakit itu, si ibu tegas menyuruhnya berzikir dan bersabar.
diam si anak memerhati wajah si ibu

maka si ibu bercerita soal sakitnya yang dulu dan kini,
si anak hanya diam mendengar.
cerita si ibu, saat sakitnya dia, dia tidak mampu memegang anak kecil yg dilahirkannnya.
cerita si ibu saat anak kecilnya menangis hanya di suami yang merawat si anak kerana si ibu tidak berdaya
diceritakan si ibu bagaimana dia tetap berusaha untuk terus  waras dan sabar.
diceritakan bagaimana ada saat dia seolah ingin menjerit menberitahu dunia"aku sakit"
namun dihati, dimulutnya hanya kalimah Allah tempat dia meminta kekuatan.
dan suaminya yang terus sabar.

cerita si ibu bukanlah untuk berkongsi deritanya.
tapi cerita si ibu supaya anaknya terus tabah dan sabar.

sesungguhnya Ibu adalah anugerah dari Allah buat si anak.

Hadis riwayat Abu Hurairah ra., ia berkata:

Seseorang datang menghadap Rasulullah saw. dan bertanya: Siapakah manusia yang paling berhak untuk aku pergauli dengan baik? Rasulullah saw. menjawab: Ibumu. Dia bertanya lagi: Kemudian siapa? Rasulullah saw. menjawab: Kemudian ibumu. Dia bertanya lagi: Kemudian siapa? Rasulullah saw. menjawab: Kemudian ibumu. Dia bertanya lagi: Kemudian siapa? Rasulullah saw. menjawab lagi: Kemudian ayahmu. (Shahih Muslim No.4621)

3 October 2012

citaku hanya 1

Manusia ini kadang-kadang terlalu banyak angan-angan berbanding cita-cita.
apa bezanya sebuah angan dan cita?
angan selalunya dilakari dengan berus ilusi.
cita-cita pula selalunya diwarnai dengan berus realiti.
satu terjejak satu terawan..
mengejar sebuah angan membuatkan manusia sering terjatuh
dan terbungkam dari mimpi.
cita-cita selalunya buat manusia terus bangun dari sakitnya realiti.
sebuah angan dan cita sering buat manusia keliru.
mencari erti antara ilusi dan realiti hidup.
tiada erti dalam hidup yang mudah.
apatah lagi bila kaki dan akal cuba untuk terus melangkah mengejar cita
supaya tidak terjatuh disapa fantasi sebuah angan.
senangnya manusia untuk jatuh
payahnya manusia untuk bangun.
BANGUNLAH MANUSIA
tiada siapa yang boleh mengangkatmu.
tiada siapa yang sudi memimpinmu.
apa yang kau ada ada hanyalah DIA.
Andai kaki mu rebah disapa angan,
hulurkan tangan Hanya pada DIA.
Andai akal dikelabui fantasi itu,
segeralah dekatkan hati mu pada DIA.
manusia akan terus mengejar tanpa sedar apa itu cita apa itu angan.
tapi kita PUNYA DIA.
dekat kita PADA DIA
DEKATLAH DIA pada kita.
Moga kita terus mengejar cita-cita yang abadi
bukan hanya angan-angan yang sementara.

3.15AM BAIT AS-SAKINAH 3/10/2012

12 September 2012

new sem, new life, new house

Salam you all.. finally i reach my senior year.. hooray.. i think there is no other thing that is more wonderful other than graduating.. this is my final semester in IIUM before going out there.. somewhere in some school doing my teaching practice. am i ready to be a future teacher?
i don't think so.. huhuhu
any way this semester I'm staying off campus.huhu. duduk rumah sewa kot.. usually i only got three new roomate but this year i have 11 new housemates.. wallah.. i'm so bad at remembering people name.. 11 people? hahaha i will try my best to remember all their names.
i thought that i only need to cook at home but in this house too.. too bad for them because i'm not that good at cooking but i'm good at "campak-campak stuff into the periuk".. nasib korang la ye..  i still in my adjustment period to get use to this new condition..hihihi.. wish me all the best..
~buka hati luas-luas untuk ikhlas~
rules and regulation for Bait As-Sakinah..

23 May 2012

kisah budak penakut.

kisah ni berlaku semalam.. cik rhapsody bgn sahur dgn roomate.. biase la pg2 subuh musim exam ni semua bilik senyap je..
so siap2 la bancuh air, minum n bla bla bla.. pastu rase nk masuk ladies la pulak. sekali selesai x sempat buka pintu tibe2 dgr bunyi benda jatuh.. pecah jantung time tu tgk katak pisang besar gile melekat kat dinding.. terketar-ketar la tgn ni nk buka pintu tu.. hukhuk.. sedih, takut, ketar..semua ada.. tp xleh jerit, x boleh nangis mcm kat rumah.. sbb kt sini aku senior n mau mengamuk budak level aku kalu ada org jerit kuat2 pagi2 buta time exam..
kalu kat rumah ada ramai savior aku.. ada abah..dulu ada muslim, ada imran n even mama pon kene tolong aku.. kt sini x boleh.. so jerit dalam hati..nangis dlm hati.. n buat2 berani je..

well xde la berani sangat.. sejak semlm.. mmg x gune dah ladies tu.. pergi gune wing sebelah punye.. huhuhu.. rindu rumah.. rindu adik2..  exam ni.. mcm2 rase la terbuku..

8 May 2012

mata ku rabun?

Assalamualaikum..
jalan2 disekitar uni fest semalam.. sambil buang mase dan menunggu utk kelas 6.30 ptg.... sedangkan assignment ku masih melambk utk diselesaikan..hukhuk. tibe2 tibe di kedai spek mata.. buat pemeriksaan mata coz dah lame dah sejarah aku per spek mata ni. .. rsultnye.. mata kanan ada rabun dekat, mata kiri ada rabun jauh.. specialnye ciptaan allah.. huhuhu.. terkejut kawan2 aku.. boleh ke rabun macam tu..  bile cakap pasal aturan hidup ni.. xde yg mustahil sbb allah tu maha berkuasa atas segala sesuatu..

biarlah pandangan mata itu buta namun jgn biarkan pandangan hati yg jd buta..

7 May 2012

Take home test

Alhamdulillah.. already submitting my take home test.. spent almost 48 hours searching n typing the answer.. read almost 15 research journal.. rase mabuk tgk adobe reader n microsoft word tu..  take time jap before move on to assignment2 lain ni.. hehehe.. whole day x keluar bilik.. hanye makan roti n biskut je.. kjp td after finishing the last line of my test.. baru rase lapor tu datang.. then keluarlah periuk ajaib ku.. then dgn bahagianye.. junior2 sebilikku sudi menyumbang kan tiga bungkus meggi utk dileburkan kedalam periuk itu.. asalnye utk 2 org je.. tibe2 ada jugak yg terliur tgk meggi panas2 tu ye.. yg x tahan.. "akak, rase mcm family outing la kak" dah a tiga2 pakai chopstick..x leh blah betul.



rupenye take home test ni jauh bergandanye lebih susah pd benda2 lain.. tempoh yg sedikit utk buat byk benda.. agak bileh tahan la rase nk cramp bahu n mata mengadap laptop ni.. 

minggu terakhir semester sudah pon tibe.. project, presentation, report n the FINAL EXAM is coming.. waaaa.. byknye..

anyway..Ramadhan is coming.. 74 days to go...


3 May 2012

another blabla post..

langkah kehidupan manusia itu berbeza. x akan sama antara satu dan yang lain. yg mengharap mereka jadi seperti kita.. dan kite mahu jd seperti mereka.. variety hidup manusia itu seperti warna2 pd rainbow kek.. ada tujuh warna.. itu yg cantik.. andai diadun tujuh adunan warna menjadi satu.. maka hasilnya hanya lah warna hitam yg sangat dull.  selera utk makan rainbow kek yg dah merangkap kek hitam itu pasti hilang.. tapi kalu adunan tujuh warna dilapiskan satu persatu.. maka hasilnya 7 layer kek yg berbeza warna.. umm.. baru best nk makan.. begitu jugak hal manusia ni.. mane boleh kite nk atur hidup orang ikut telunjuk kite. arah nk marah, marah.. arah suruh diam.. diam.. tolong la.. kepimpinan setiap orang itu berbeza. you gain your respect using your way.. you cannot apply it to other people la.. ohohoho.. merapu-rapu la cik sofy ni kan.. lantak la..  ape ntah kaitan kek rainbow tu?? hehehe..
lame x menulis jd mcm ni la..

23 February 2012

no TITLE

subhanallah..
Allah itu Maha Mendengar.. pintalah lah pada Nya. kerana dia yang berkuasa memberikan segala yang terbaik buat mu..

semalam.. dah balik bilik pukul 12.30 mlm.. semua roomate dah tido. siap2 keluar nk g cuci muka n gosok gigi. . mcm mane ntah tangan ni ni yakinnye merapatkan pintu bilik.. dah terkunci kat luar.. hati ini terdetik.. Ya Allah macam mane aku nk masuk balik.. nk kejut roomate memang x sampai hati la.. so aku pergi je bilik air selesaikan urusan.. tibe2 dengar ada orang bukak pintu bilik n datang bilik air.. skali roomate aku la... hehe.. TQ ALLAH...

hari ni punye cerita pulak.. tengah hari ni.. memang sakit kepala sangat.. kelas pukul 2 jap lagi n ada task nk kene submit. nk tak nak memang kene g kelas. Ya Allah memang ikut hati ni x larat sangat nk g kelas, tp dah buat cite2 untuk x kan senang-senang nk tuang sekelas.. sekali mesej masuk.. arini punye action research kelas cancel..

tak tau nk describe perasaan ni macam mane. Allah Mendengar permintaan hamba-hambanye.. rupe-rupenya inilah yang dimaksudkan dengan kuatkan ikatan hati dengan Allah.. jalannya dengan baiki ibadah kita.. aku baru usaha untuk awalkan mane2 yang selalu aku lewat2 kan.. baru cube tambah mane2 yang aku selalu tinggalkan.. cube belajar balik dari awal.. Tq Allah.

" Ya Allah, perbaikilah agamaku yang menjadi perkara paling penting padaku. Perbaikilah duniaku yang menjadi kehidupanku. Perbaikilah akhiratku yang menjadi perkara paling penting padaku. Perbaikilah duniaku yang menjadi kehidupanku. Perbaikilah akhiratku yang menjadi tempat aku kembali. Jadikanlah hidup ini sebagai tambahan segala kebaikan bagiku. jadikanlah kematian itu sebagai istirehatku daripada segala kejahatan.(buku amalan dan doa kesukaan Nabi Muhammad)

i wish, i wish, i wish..

By merely wishing to be a writer, you do not become one. but by writing everyday, 
you can and will become a good writer.

menulislah wahai diri walau sekadar sepotong ayat.. aku memang bukan seorang penulis yang baik.. namun ada cita dan harapan dalam diri ini untuk bergelar seorang penulis.. aku berharap bukan lah tulisan ku menjadi saksi kepada timbangan dosa-dosa ku.. tp untuk aku perbaiki masa hadapanku dengan menjadikan tulisan masa laluku sebagai sebuah cermin buat diri ini.. tiada manusia yang lahirnya sempurna kecuali kekasih Allah, Muhammad Sallallahualaihiwassalam. Akhlak baginda adalah cerminan Al-Quran. 

tak semua punya kemampuan atau kemahiran yang diingini.. tp kemahuan mampu merubah segalanya. macam pepatah melayu yg selalu sebut usaha tangga kejayaan tu.. kalu reti pon kalu tak mahu, x kemana juga.. itu memang fitrahnya.. begitu jugak dalam segala hal lain dalam hidup kite ni. jangan jadikan alasan kite x pandai untuk membantutkan perkembangan potensi diri sendiri.. belum cube belum tau.. ye dak? 

bukan untuk orang lain pon kate2 ni.. tp untuk diri aku sendiri.. Moga kesilapan lalu x berulang-lagi.. hanya pada Allah tempat kita memohon ketetapan hati ini.. aku hanya orang yang sangat lemah....

21 February 2012

Bicara lah hati..

Bismillahirrahmannirrahim..

rahsia hati..
setiap hati punye lakaran kisah yang berbeza.. jika diamati..unik nye sekeping hati ini.. keras dan lembutnya mampu mengubah seluruh gerak dan laku anggota-anggota yang lain.. hati itu juga jd sebuah penilaian amal seorang orang insan.

UmAR aL-Khattab melaporkan," Aku mendengar Rasulullah menerangkan,
'Semua perbuatan disertai dengan niat dan sesungguhnya bagi setiap orang itu apa yang diniatkannya. Maka sesiapa yang berhijrah demi Allah dan Rasulnya, maka hijrahnya itu kepada Allah dan Rasulnya. Dan sesiapa yang hijrahnya itu demi harta yang hendak diperolehnya ataupun untuk wanita yang mahu dikahwininya, maka hijrahnya kepada sesuatu yang dimaksudkan dalam hijrahnya itu." (riwayat Bukhari dan Muslim)

kerana sekeping hati itu, neraca timbangan kita mungkin berubah.. jaga lah hatiku ini dan hati keluargaku, dan hati sahabat-sahabatku Ya Allah.

Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku, kebodohan dan keterlampauanku dalam apa yang aku kerjakan, dan apa sahaja yang Engkau lebih ketahui daripada diriku sendiri. Ya Allah, ampunilah segala kesalahanku yang datang daripada kesungguhanku dan daripada senda-gurauku, daripada apa yang aku tidak sengaja dan daripada sengajaku dan segala sesuatu yang datang daripadaku. Ya Allah, ampunilah kesalahan-kesalahanku yang lalu, dan yang akan datang, yang aku rahsiakan dan yang aku pamerkan, dan segala sesuatu yang Engkau lebih ketahui daripada dirku sendiri. Engkaulah yang Maha Mendahulukan dan Maha Mengakhirkan dan Engkau Maha Berkuasa atas segala-galanya.
(sumber buku amalan dan doa kesukaan Nabi Muhammad.)


p/s: bagus jugak musim duit yayasan x masuk lagi ni.. bajet mmg cikai.. tp manage untuk loss 0.8 kg dalam masa seminggu.( Alhamdulillah)
p/s2: pagi2 buta td dpt mesej tanye pasal kat mane aku check my first pregnancy.. eh bile pulaknye aku mengandung? kahwin pon belom dek oi.. susah jgk kalu dlm geng2 sendiri sampai ada 3 org yng name dkt2.. tk pasal2 aku yang terkene.. ) (*_*)\/



17 February 2012

Dream

terliur tgk blog-blog orang yang travel ke sana ke mari.. kalu sebut luar negara baru satu negara aku jejak.. seriusly nk rase lg pengalaman baru..  travel is about mencari erti hidup.. tgh2 boring buat kerja td.. tibe2 memikirkan mase hadapan. i wish i can travel around the world to meet all kind of people.

dream sofia..DREAM.
duit dan duit.. InsyaAllah akan cari n save byk2.. not spending byk2 lagi..
 google punye google.. tibe2 dapt idea.. backpacking vs volunteer work??/
wooowww.. see Dreammm... huhuhu

16 February 2012

Mencari Sebuah Semangat

Dalam hidup manusia ni, mcm sebuah roda. ada kala diatas, ada kala dibawah.. itulah hakikat sebuah putaran.
tahun baru, semester baru InsyaAllah semangat pon baru jgk..
sepanjang temph aku membesar ni.. hidup aku dikelilingi dengan buku-buku..
ingat lagi mase kt rumah lame, bilik kt umah tu ada 3 je. satu bilik mama n abah. satu bilik anak2 laki.. n satu lg bilik aku.. oleh krn jrk umur aku agk jauh dgn adik2 perempuan ku.. so aku conquer sorang2 la blk tu.. blk aku tu pulak merangkap bilik buku-buku abah.. memang tersangat la byk buku-buku abah especially buku haraki n tafsir quran.. tp aku ni x pernah ambik port pon pasal buku-buku tu.. (teruk sungguh)..
aku lebih terus kpd genre buku aku yg tersendiri..

dah berumur ni, jd agak sedar diri la skit.. baru la aku mula menjinak-jinakkan diri dgn genre buku-buku abah.. start bace buku-buku tu sbg taklifat je.. x pernah nk hadam.. tp bile lame2 bace bru aku faham kenape buku-buku tu best..  buku terbaru yang aku cilok dr almari buku abah ialah Iman dan Kehidupan.. buku tu adalah edisi pertama, 1985.. that mean buku tu dah ada dalam hidup aku sejak dari aku lahir lagi.. tp betapa aku ni jenis orang yg x peduli.

rupenye semangat yang dapat bile bace buku milik abah ni lain dia punye zuk semangat yang dapat..(^_^)
sambil bace sambil bayang zaman abah kat kampus dulu jgk..zaman dia sebaya dengan aku.. hehehe

p/s: buku lame x same dengan buku baru.. semangat pejuang lame x same dengan semangat pejuang baru.. pejuang lame berjuang atas dasar faham bukan hanya semangat semata..

15 February 2012

cameron

aritu dah cite yg i skip all the thing that i need to settle down then g daki puncak cameron.. selalu la aku ni, dari muda sampai tua x berubah.. suka MIA.. hehehe..  takpe la, maybe ni tahun terakhir bergelar org bujang..(yeke?) hehehe.. entah la.. everything is up to my mum..  she decide i follow..


umar's aunties n his ummi

baby umar n ummi umar


thinking about the future with cik ti


Bharat tea Plantation

3 busy ladies with one handsome boy
Strawberry Heaven

my fav of all
p/s: pada aku x salah lari sebentar untuk tenangkan diri,,berjalanlah lah mencari erti hidup..

12 February 2012

Cukup lah Dia untuk ku.

Allah tak kurniakan kite sahabat yang benar-benar rapat kerana Dia tahu lebih dan kurangnye diri kite.. 
mungkin jika kita punye sahabat yang benar-benar rapat kite x mampu jage hati dan hubungan kite.. mungkin juga Allah nk jage aib-aib diri kite yang penuh kelemahan ini..
same2 la kite baiki diri kite untuk jd lebih baik..

11 February 2012

Jalan-Jalan lagi deh..

Assalamualaikum.
Alhamdulillah, AllahuAkbar, Subhanallah..

Bernafas lagi aku saat ini.. Minggu pertama di semester ke-2 di tahun ke-3 aku berada di uia ni telah pon habis.. berbaki lagi 13 minggu je lagi... kalu belek planner kat meja ni.. rase mcm cepat je sem ni tibe.. rentatan planning dan kerja-kerja yang menanti adalah sangat menakutkan..

walau bagaimanaponnnn.. dicelah-celah kesibukan dan keputusan sumber kewangan ni, sempat lagi jejalan lagi ni. kihkih.. dah lps buat kompas timur,barat,utara dan selatan.. arini jejak cameron highland pulak.. x plan ape2 tibe2 je sampai.. lps abis kelas jumaat pagi tu datang la abg ku menjemput untuk menjadi baby sitter si tembam umar sementara umi nye g interview..tempat yang jd nursery si umar adalah didalam TAU 5058...  SIAN bdk kecik tu. merengek-rengek je dia byang kan dah la xde tempat dia nk bergolek-golek dalam kete tu. abis cite baby sitter.

At Cameron Highland pulop..
well kalu ikutkan sibuk, memang sibuk pon.. tapi.. bile call S/U tanye betul ke xde meting ari Sabtu, then diorang cakap xde.. Oleh hal yang demikian itu,, pergilah aku ke Cameron pagi ini..hehe.. tibe2 kat tengah-tengah puncak cameron tu. dpt mesej kate ada meeting pukul 5.15 petang.. diorang agak hantar msj on da spot mcm tu buleh ke aku terbang blk uia.. hai..bile la kite semua ni nk blaja dari kesilapan ye?

dapat la makan ice-cream strawberry...dapat beli tea bharat, dapat beli strawberry.. tu je la ada kat cameron selain dari pemandangan ciptaan Allah yang sangat cantik..

tangan cik ti yang besar kedabak...


penutup malam ni: aku x sempurna, aku insan berdosa.. T_T

31 January 2012

memori Rabithah di pg Jumaat..

Alhamdulillah.. ini adalah cuti semester yang paling pendek aku luangkan mase di rumah..dari 3 minggu hanye seminggu..
seminggu berprogram bersama sahabat.. all the sudden dpt jjk kaki ke langkawi ke walimah kakak naqibah ku yg comel.. meneruskn jejak ke kg atuk di segamat.. dh lame sangat x jejak kg halaman.. sterusnye disini aku di bumi terengganu.. lengkap my mini kembara.. dr utara, selatan, pantai barat dn pantai timur.. Alhamdulillah..
kembara dengan sahabat buat aku kenal mereka..kembara sendiri buat aku kenal diri aku.. yes!! aku jarang kembara dgn mereka.. mungkin kerana itu aku kurang kenal siapa mereka..

soal persahabatan adalah soalnya hati.. mungkin aku bukan orang yang pandai bersahabat.. tp sungguh aku sayang mereka..  Alhamdulillah.. Allah kurniakn aku hati yg mudah sayang pd org, cume hati yg x pandai tunjukkn rase.. Sedih juga bile persahabatan itu dipertikai.. namun belajarlah ambik ape yang berlaku sbg teguran buat diri. terima yang diri kite ni mmg lemah n kite nk jd lebih baik..

tak ada siape yang sempurna.. betullah kite nk orang terima kite seadanye. tp x salah kite baiki kelemahan kite..  andai kate ada orang tanye mcm mane sikap kite.. kite x boleh jawab sendiri soalan tu.. hanye mereka yang berada di sekililing kite yang ada skema jawapan tu... itu pentingnye kite punye sahabat.

memori jumaat yang dingin itu.. ada yang rase itu sebuah lakonan.. ada yg rase itu hanye kepura-puraan.. ada yang masih x punye rase. aku?? Demi Allah aku x tahu ape rase hati ini.. Saat doa Rabithah dibacekan pd pagi itu ada sendu mengiringi.. air mata mengalir memohon agar ikatan hati-hati bertaut rapat atas satu landasan yang diredhai.. moga hati-hati ini terus bertaut kerana cinta Allah dan Rasulnya.. pemilik hati ini hanya seorang insan lemah yang jiwanye dinodai dosa-dosa.. sahabat jgn kau harapkn kesempurnaan dr diri ini. kerana kamu sahabat yg menyempurnakn aku..

p/s: sorang sahabat aku ckp aku pemalu.. urgh..  first time aku dgr statement tu..
p/s: result dh kluar pon..


15 January 2012

lucky

perasaan yang cambor-bimbor.. Allahu Akbar.. sungguh la manusia ini sangat mementingkan diri sendiri.
sape?
aku la. selepas satu-satu..
charger phone tertinggal di bangi.. kunci bilik termasuk dalam beg org yg ditolong last friday..(bdk tu pengsan entah mcm mane kunci aku buleh pak guard tlg ltk dlm beg dia. ) pastu semlm terpaksa la menumpang bilik org lain... seharian berlegar-legar.. pegi lunch entah mcm mane air milo tu buleh tumpah pulak atas baju ni.. sungguh la haru. dh la xde baju nk ganti.. ape barang pon x kemas lagi.. office tutup..roomate semua dh balik.. ok siti sofiah..anda sangat bertuah..
kesalahan tu terletak pd bahu sendiri..tp x nak mengaku. nk salah kn org lain jgk.. baru rase puas hati.. tu la manusia.! pentingkan diri sendiri je. lemas2..

12 January 2012

3 3 3 3

Alhamdulillah usia blog ni dh masuk 3 tahun 3 bulan 3 minggu n 3 hari..hehehe..
hari ni last paper of the semester..
SEMANTIC.
urgh.. last paper always the hardest.. why? because i'm losing the focus already..
too much distraction.. home, family, cooking, movies, novel, new job scope.. new life..
always like that... never change.. dah nk masuk 23 tahun pon masih x berubh.. haiiyakk!!
pray for me.. ada lagi another 8 hours to go..

how to focused with the extra caffeine..
1. get an enough sleep..( rase mcm bkn enough lg dh..dh extra dh pon.)
2. keep away all the distraction; laptop, facebook, blogging( time ni la dia pilih nk update blog kn..)
3. bace doa dulu sebelum mule..( ni start2 nk study cari mp3 dulu)
4. sebaiknye study dalam keadaan berwuduk.
5. duduk tu biar proper.( bukan pegang notes sambil telentang atas katil)
6. ingat mak ayah suruh ddk sini sbb nk suruh anak dia berjaya dlm hidup dunia n akhirat.














7.. ape lagi shut down laptop tu.. g ambik buku study.. (^_^)..
all the best semua..

11 January 2012

soalan dan jawapan

orang selalu tanye saye satu soalan yg sampai harini saye x mampu jawab..

kenape kamu x pakai niqab mcm adik kamu??
urgh33!! terbatuk-batuk everytime orang tanye..
cube jugak cari jawapan. namun x terjumpe lagi..
selalunye saye akan jawab mungkin sebab dia dh bersedia.
tp bile pikir2 blk saye x pernh pon ada niat nk pakai. (jahat?) enth la.
agak2 ada orng buleh bg skema jwpn tak untuk soalan yg selalunye tak terjawab ni..


orang selalu kate, kite rase kite ni x bersedia tp mungkin sebenarnye krn kite yang x mahu bersedia.. (^_^)
mungkin juga kerana ada soalan yang tak akan ada jawapan??
same2 la kite cari jawapannye.
kite mmg x baik, tp kite boleh jd lebih baik.
jalannye ada, cume kite yg perlu cari.


8 January 2012

AKU Perempuan

my exam in another three and a half hours, and yet i'm updating my blog..weeeii.. i think i just need some brain reliever after one whole night staying up.. ( wujud ke perkataan tu?? bantai.)
something happen between my close friend and i a few days ago.i'm not the type of person who say sorry easily especially to someone close to me. pelik? tp benar. lg senang ucap kate2 maaf pd unknown people than a well known people. ( ignore my language, otak tgh digest segala yg telah dibace sejak mlm td).. masalh nye mungkin pd sebuah ego.

oleh kerana x mau buat silent treatment lame2 sgt..last2 aku mengalah jugak.. then i come up to her and tell that i will try to fix everything between us, dia senyap je sambil terus melantak fries nye.. well aku senyap jgk la.. tibe2 dia hulurkan fries kat aku dengan satu senyuman sambil kate; what are we.. girls??
ish minah ni mmg nk kene dgn aku!! dah bukan girl? ape?? tau la baru melayan cite Bones, x yah la nk gune dialog tu dgn aku... ok lah aku gelak..

tp mmg hakikat perempuan.. hatinye lebih lembuT compare pd lelaki.. hatinye lebih mudah tersentuh.. kerana nafsu wanita itu sembilan dan akalnye cume satu.. cume kite wanita biarlah jadi wanita yang punye maruah dan harga diri..

1. “Janganlah perempuan -perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga menghairahkan orang yang ada perasaan dalam hatinya,tetapi ucapkanlah perkataan yang baik-baik”(surah Al Ahzab:32)

2.Daripada Umm Salamah, isteri Nabi SAW, katanya: Aku berkata, "Wahai Rasulullah! Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?" Baginda menjawab, "Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin."Aku berkata, "Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu? Baginda menjawab, "Dengan solat, puasa dan ibadat mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih,berpakaian hijau dan berperhiasan kuning..." (Hadis Riwayat al-Tabrani)

buat kawanku, adat bersahabat la kn..gurauan tu pemanis hubungan.. buat insan bergelar wanita, ayuh lah kite jage diri ini sebaik mungkin.. kite ada Quran dan Hadis sebagai accessories yang wajib kite pakai  untuk mendapat redha Allah dunia dan akhirat. biarlah same2 kite pimpin tangan saudara kite untuk jadi wanita yg lebih baik dari bidadari.. syaratnye mudah.. solat, puasa dan ibadah.. disamping jage maruah diri dengan sempurnakan aurat kite..

 Jd isteri solehah????

tunggu la Kahwin dulu.. (^_^)

sebab xde istilah makwe solehah ye kawan2..


6 January 2012

sekali lagi..

sejarah berulang lagi.. mimpi buruk tibe lagi.. namun cara menghadapinye adalah lebih matang. tidak lagi di sambut dengan air mata yang turun berjurai-jurai. hampir putus nafas itu untuk kali yang kedua ini. tapi tiada setitik pon air mata yang menitis.. hanya ada sebuah rase kecewa dihati.. kenapa masih x belajar dari pengalaman. Allah aku terima ini sebagai kafarah dosa ku. dosa-dosa ku byk. hanya engkau yang boleh mengampunkan. aku sambut dengan erti syukur. aku sambut dengan senyuman manis. sahabat terima kasih kerana sudi pimpim tangan ku.pengalaman kali ini lebih kelakar berbanding yang lalu.. terima kasih jugak kerana gelakkn saye.. terima kasih doctor untuk hadiah sebuah suntikan itu.. aduh malu sungguh aku..

dari hati kecil

bile sedih, bile marah.. time tu rase semuanya perlu diluahkan. kalau boleh nk suruh seluruh dunia tau ape yang kita rase. kalau boleh x nk simpan sorang2. nasihat dari aku yg baru belajar ni.. tulis la.. tulis la sampai empat lima pages sekali pon. xde masalah. kau punye wall, kau punye blog, ape hak orang lain nk marah2 kn?

lepas dah siap tulis tu kn..hati rase puas je, marah hilang dh, sedih pon dah kurang.ok la tu. ;)

Tapikan... sebelum tekan butang post tu, cube bace balik ape yang kita tulis tu. ada rase malu tak mase bace tu? agak-agak benda yang kita post ni boleh jatuh kan maruah sesape tak? maruah kite, maruah keluarga n even maruah orang yang kite marah sekali pon? kalau ada cube pikir ape yang kite dpt kalau kite tetap nk post jgk ape yang kite tulis tu? marah dah ilang, sedih dah kurang. so ape kate padam je ape yg kite tulis td tu. tapi kalau ape yg kite tulis tu dapat diambk iktibar oleh orang lain yang bace klik la butang publish tu.

Rase rugi? pd aku x pon.. sebab dh pon lepas kn segala emosi yang nk dilepaskn tu... kite kene pikir hati orang lain jgk.. kalau kite dah lukekan hati manusia, dengan manusia tu jgk kite kene mintak ampun... marah kecewa tu adat la hidup manusia.. kalau rase nk marah sangat dkt dia baik pegi terus marah depan2.. abis dh marah tu boleh terus mintak maaf. abis cerita.. x perlu lah sampai perlu kasi public humiliation pd dia... lagi2 sahabat.

hidup bersahabat ni, ajar erti sayang, ajar erti sabar dan ajar erti mendidik. pilih lah cara mendidik yang betul bukan hanya dengan sepucuk surat yang ditayang ditengah umum. kenape selama bersahabat, kau simpan, kau kumpul, rase kecewa dan marah tu?. last2 meletop mcm bom.. sape yg rase sakit? semua orang rase sakitnye..
kenape x pilih jalan yang lebih baik, ada salah sahabatmu, tegur lah dia..

aku sedar aku hanya manusia yg penuh kekurangan, kenape x boleh jd sahabat yg bantu memimpin sahabat agar jadi lebih baik..


4 January 2012

pagi hening...


Pagi hening tiba lagi
Sujud kesyukuran telah ku selesaikan
Hati ku tenang
Bermelodi zikir bersama sang burung menjadi latarnya
Tumbuhan, alam, dan diri ku bertambah lg usianya
Semalam sudah berlalu pergi.
Apa liku yang akan kulalui hari ini?
Adakah sama seperti semalam?
Apakah lebih teruk dari semalam?
Atau hari ini aku menjadi lebih baik dari semalam.
Aku tersenyum seketika.
Haruman pagi menyapa.
Subhanallah. Nikmat mu sungguh agung.
Alhamdulillah. Aku masih mampu bernafas.
Pagi hening punya seribu rahsia alam.
Udara sejuknya mengalir di seluruh urat nadi ku.
Pemandangan hijau menyapa mataku.
Irama merdu sang burung terus menjadi halwa telingaku.
bersyukurnya aku pada mu tuhan..
Aku masih punya hati yang rindu pada mu.
Pagi hening ini ENGKAU zahirkan keagungan ciptaan mu.
Aku hamba hina, hanya mampu berusaha.
Aku usaha untuk jadi pencinta agung mu.
ALLAH,ALLAH,ALLAH.
Terus jadi kalimat ukiran di hati ku.
Rumah tok, 6.57a.m, 25 May 2009


benda alah ni aku tulis time b4 masuk gombak lagi..lame dh rasenye..sekrang dh pon masuk tahun 2012..  
sempena tahun baru ni mungkin perlukan sedikit suntikan semangat untuk teruskan cabaran hidup.. takut x mau menyusahkan semua orang. aku mahu beri yang terbaik. 

p/s: mama akak tau mama rase berat untuk kakak terima taklifat ni lg. tp kalau akak lepaskn mungkin ada yg lagi terbeban. akak terima ni dgn hati dan akal yang waras, mama doakan akak kuat.

3 January 2012

hari ku

perjalanan hari ini, hari ni first paper final exam.. cuak gile!! sungguh x pernah rase cuak mcm ni thn2 yang lepas. paper managing information technologies kul 9 pagi.. exam pagi amat la scary utk diri ini.. pengalaman pahit yang x kan pernah dilupekan.

pulun study sampai pukul 3.30 pg.. cube utk tido namun gagal.( yolas dh hari2 tido lepas subuh mcm mane nk tido awal) AWAL KE? ngeh3. berjaya melelapkn mata kul 5.15 pg.. seawal 6 pagi mama dah call. " dah bangun ke?" bangkit la aku dgn jayanye pagi ini. bersiap-siap utk ke exam. sempat pulk bukak lappy check facebook n blog. ngeh3. bertuah punye budak  berat2.

sebelum masuk bilik exm, mule2 mama hantar sms, are you ready?.terus aku mintak mama doakn. then mama reply, InsyaAllah semoga berjaya dengan cemerlang, kemudian abah pulk call, tanye dh ready ke? sempat jwb sepatah je kemudian putus. tk boleh nk call blk coz dh nk mask bilik exam. off phone. but i know langkah aku ke dewan exam diiringi doa mama n abah. they are my guardian angel.

abis dh utk arini, esk lg satu paper sebelum perjuangan diteruskn pd 6,7,8 n 12 jan ni. berderet-deret. ok kalu ada yg tanye ape kes bdk ni post cite ni. ape yg korng boleh ambk iktibar yelas, x perlu la bersandar pd seorang lelaki bukn muhrim utk mengejut subuh mu. memberi kata-kata semangat utk jwb exam. mak ayah kite kn ada. appreciate la diorg. 



semoga kite semua mampu jadi anak yang menjadi saham buat ibu dan ayah kite ke syurga bukan ke neraka.. same2 kite berusaha utk jd anak yg soleh dan solehah

2 January 2012

sampan kecil

kisah hati, coretan hati, soal hati.
ia sering dipersoalkan.
mencari makna hidup dan matinya sekeping hati ini.
hidupnya hati kerna mencari Cinta Tuhannya.
matinya hati kerna mencari cinta dunia.
kembara sekeping hati 
berbolak-balik seperti sampan kecil dilautan yang luas terbentang.
warna sekeping hati itu mengikut laku si tuan empunya
hitamnya hati kerana dosa dan nodanya
bersihnya hati kerana amalnya diterima Sang Pencipta
Namun sekeping hati itu tak boleh dibiarkan terumbang-ambing dengan rentaknye sendiri
bimbang sesat tanpa arah
harus ada si pendayung yang keras berusaha mencari arah
sekeping peta menjadi penunjuk arah
hai manusia
dayunglah hatimu mengikut peta al-quran dan sunnah

4.56 ptg 14/09/2011