30 December 2011

hope is Supplement of LIFE

Decision. satu perkataan yang punye seribu beban padanye. kalu ltk atas dacing, mesti berpinor-pinor mate dacing tu coz tak tau nk ltk bacaan brape pd perkataan tu. I used to be a risk-taker. tp lately aku perasan yang aku sangat reserve diri aku dari buat ape2 yang meng"effect" diri aku dan lebih2 lagi orang dikeliling aku. ada sesetengah keputusan lebih besar cons berbanding pro. ada sesetgh decision mengambil mase yang agak lame untuk mencapai pros nye.

Dulu aku berani, sekarang aku takut. tak sedar rupenye effect psikologi dari kegagalan lepas terkesan sampai hari ini. Namun keberadaan dalam tampuk kepimpinan memerlukan keberanian untuk menjadi DECISION MAKER. mampukah aku menempuh perjalanan itu lagi???

perjalanan hidup seorang manusia didunia fana ini hanya berakhir dengan sebuah kematian.. namun setiap keputusan hidup yang diambil sepanjang hayat didunia ada balasan yang menanti diakhirat 6ti. sungguh pon berat, namun sebagai manusia dan hamba. harga sebuah kehidupan adalah sebuah pengorbanan. hanya satu yang menjdai sumber kekuatan. Harapan pada Illahi. mengharap Hanya pd DIA. HOPE!!

Keeping the faith and keeping a hopeful positive attitude is one of the hardest yet most rewarding concepts to understand and to apply into our everyday lives. Through the roughest times in our lives it seems as though all we should and can do is give up. Keeping our heads up to the sky, and keeping a forward resolve, even through times of adversity is essential to making it to where we want to be in life. Remember that the greatest of people are those who overcame some of the greatest challenges that life had to offer. 

Maintain hope, for hope is sometimes all you have to hold on to during times where it seems as if all is lost, and that you shouldn't continue forward. Maintain the fight, and keep believing in yourself, in doing so everything else will fall in place, and everything will work out for the greatest good

semoga aku terus kuat.

29 December 2011

mereka sayang saya.


saya rindu mereka.. saya nk jd milik mereka selamanya. saya x mahu jauh dari mereka. 
moga Allah sayang mereka..kerana saya sayang mereka.
semoga doa mereka sentiasa mengiringi langkah saya dalam fatrah examination ini.
langkah saya, harapan mereka.

28 December 2011

gigi

kerana sebatang gigi.. beberape kali memonteng kelas kerana x tahan sakit. bermalam-malam kehilangan tido. berkali-kali mood swing.. berpapan-papan pain killer ditelan, mcm kelas chemist pulak bile hafal semua name2 ubat tu.. ibuprofen, ponstan, pontalon, panadol tu xyah cakp la... nk buat macam mane?

pagi tadi seprti mendapat satu panggilan.. saat membuka mata, seperti ada aliran elektrik dari gigi ku ke mata n telinga plus berdenyut-denyut kepala dibuatnya. bangun solat subuh sambil menahan sakit itu.. igt dh x nk mkn pain killer. namun terpaksa jugak. tido membantu melupakan sakit itu.. memikirkan fatrah exam ini. membuat keputusan utk memcabutnye.. sayang tp sakit. gigi tunggal pertama yang selamat meninggakan meninggalkan diri ini..
mase nk cabut tadi, berdebar-debar sangat sebab dh lame sgt dh x merase pengalaman mencabut gigi..rasenye last skali aritu mase sekolah rendah lagi.hui lame dh tu. nasib baik doktor tu bius before cabut.. cuak gile. tapi x sampai lima minit semuanye selesai..rugi sangat berbanding berminggu-minggu menahan sakit...
p/s: bleeding x berenti lagi. doctor suruh makan ice-cream, tibe-tibe teringin tutti frutti..
buat kawan-kawan jagelah gigi anda sebelum terlambat.


27 December 2011

kita Hanya Manusia

kisah hidup sehari-hari boleh mematang diri manusia andai setiap perkara yang berlaku dipandang dgn mata hati, bukan sekadar memandang dengan mata yang buta. setiap hari aku didatangi persoalan dari kawan-kawan ttg soal cinta dan perkahwinan. topic itu hampir menjadi perbualan wajib dikalangan mereka.

aku persoalkn ape motif mereka sering berfikir soal itu? jawapan mereka utk melengkapkn hidup mereka, untuk mendapat erti kasih dan sayang. ada teman ku tak tenang hidupnya tanpa kehadiran seorang lelaki. aku bukanlah seorang yang skeptical tentang soal itu, namun aku ada prinsipku yang tersendiri.

buat teman-teman, andai kasih dan sayang yang kau cari, kenapa menagih pada seorang lelaki? ape yang seorang lelaki mampu berikan andai tanpe keberkatan dr Allah dalam hubungan mu. cubelah jd wanita yang mahal harganya. maruah mu jadi taruhan. everytime you give up your self to men, that mean each time your are losing a bit of yourself. unless it is halal. then each time you will gain something.

jadilah wanita yang punye pemikiran yang jauh, percayalah setiap dosa yang kau lakukan hari ini yang terbalas suatu hari nanti. andai hubungan mu dimulakan dengan sesuatu yang haram contoh couple, effectnya bukan hanya tergalas dibahu mu namun flow nye akan turut dirasai oleh anak-anak mu nanti. contoh, hari ini kamu bercouple, esok kamu bernikah, luse kamu bersalin seorang anak, saat anak mu meniti usia yang sama dgn mu hari ini, dia meneruskan tradisi couple yang haram itu, layakkah kamu untuk memarahi dan menegurnya?

bile jadi manusia, tolong lah berfikir dengan lebih matang dan jgnlah menjual diri mu dengan murahnya. take of your pride if you want other to respect you. contoh; kamu wanita, memakai baju terdedah auratmu, andai lelaki memandang dengan ghairahnye.. salah siape?? jangan rase bangga dipuji cantik oleh bukan muhrim mu.. malulah kamu kerana kamu telah menyebabkan dia memndangmu dengan pandangan syahwatnye..

same2 lah kite corrective diri, jangan sampai terlewat..





26 December 2011

makan musim exam.

super delicious dinner with my friend.


bile tibe musim exam perkara yang paling x dpt ditolak ialah makan.. even my gigi condition is getting worse each day.. makan tetap makan..

kerana mu

ku datang padamu seperti biasa
kau sambut bahagia dengan tangan terbuka
ku balas dengan senyuman seadanya
kau tahu ada sesuatu yang berbeza

ku hanya diam seribu bahasa
hanya di mataku yang cuba berbicara
bahwa saat ini hatiku terluka
ku tahu kau ada di sini untukku

mencuba tak berkedip
menahan tegar di hujung mata
hingga ku pun tak kuasa
berderailah airmata
dalam pelukmu ku curahkan semua

menangislah...
kadang manusia terlalu sombong tuk menangis
lalu untuk apa airmata telah dicipta
bukan hanya bahagia yang ada di dunia
menangislah...
di bahumu ku berikan kepercayaan
bahwa laraku adalah haru birumu
kerna kau adalah sahabatku

menangislah...(dibahuku ku disini untukmu)
menangislah...(dibahuku kerna ku sahabatmu)

sesungguhnya nilai persahabatan adalah sepenting nilai sebuah kekeluargaan. mereka buat kau merasakan dirimu dihargai. mereka hadir saat tiada siapa disisi. sebuah persahabatan itu x dapat dijual dan dibeli. ia datang secara semula jadi. 

pada ketika dan saat ini dan selamanya, aku sgt sayang pada mu sahabat. mungkin mereka yang memandang, melihat aku terlalu berbeza dengan mu. tp jauh didalam rupenya kite sama. terima kasih sahabat kerana memberi ruang kepada ku utk bercerita, sedang ia bukan la sesuatu yang penting buat mu. semoga Allah menguatkan ikatan hati-hati kita.



25 December 2011

love is pure

Satu... kasih nan abadi
Tiada tandingi dia yang satu
Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu
Tiga... lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah
Empat... mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih
harapan seorang ibu dan ayah bukanlah mengharapkan kemewahan dari anak-anaknya. ape yang diharapkan hanya sebuah kemanisan kebahagian dan kasih-sayang. sebagai seorang anak percayalah mustahil untuk kita membalas jasa mereka. setiap tingkah dan laku kita bagaikan calitan warna pada sebuah lukisan dihati mereka. indah laku kita indahlah lukisan itu, buruk laku kita, cacat lah lukisan itu. letaklah sebuah cita-cita dihatimu utk menggembirakan hati mereka. seorang anak, belajarlah menghargai ibu bapa mu. 
aku tak punya ape2 untuk diberi pada mereka. aku x punya mulut yang mampu mengungkapkan kata2 sayang. aku tak punya laku selembut gadis untuk menggembirakn mereka.  ape yg ku punya hanya sekeping hati yang sayang pd mereka. semoga aku x jd anak yg menyedihkan hati mama dan abahku.
doaku tiap kali sebelum menjawab exam: Ya Allah, bantulah hamba-mu ini menjawab exam dgn sebaiknya. kerana moga2 kejayaanku 6ti mampu menggembirakan hati kedua orang tua ku.   

21 December 2011

the idea that scared me.

marriage is a scary thing to me.. mama n abah try to push me to think about that matters now.. but sorry, i can't do it.  i know that my life not going to ended if i got married. it just a have a bad history with it. people around me keep on thinking that marriage is happy, beautiful thing.. for me it going to be a nightmare. n today i just had another one. marriage come with package, happiness and responsibility. don't just simply think that as you getting married "boleh elak dosa yang lebih besar".. don't give a damn about marriage if can't even pay the cost that comes with it. i'm not talking about the dowry that man have to pay.. but what comes after that!! don't think that my parent give me a bad example, they are the best parent ever.

what you need to learn before even thinking about getting married;
  1. prepare for the worst.
  2. willing to accept other as they are, if not TEACH them how to be one NOT FORCE!!
  3. TRY to learn giving your self to other.
  4. accept the family as that come with your partner as much as you want them to accept yours.
  5. learn to be Penyabar, BERTANGGUNGJAWAB, SUDI MENGALAH, you don't have to win all the time.. accept that.
  6. there are another person beside that gain the happiness or sadness in your marriage..not just two of YOU.








18 December 2011

face the life

Sedar atau tak? sometimes when we spend too much times on the computer, your day will feel very short. compare when you spending your time on the real life, it would feel much better and meaningful. but the reason people keep themselves away from the reality too much because the world are more dangerous and it more expensive.. hukhuk.. alasan bg seorang yg hidupnye lebih byk berkurung compare to face the real life..

                                                   sometimes people need their own space
                                        but don't let yourself drown in that space 4 too long
                                                      it might take your life away.

15 December 2011

i'm back

after a thousand year i left this blog..all the sudden i feel like i want to write again.. luckily i'm not closing it for real.. 1 whole year i abandon this little sweety pie oh mine. guilty..yeah a bit.. but don't worry i'm back again to rumble around this site again.. happy to be back.. losing track of myself 4 a while coz i'm being looking for my own identity..

 

9 January 2011

closing..

i'm about to close this blog.. coz every time i open it i don't know what should i update on..