25 February 2016

Happy Journaling.

When I want to be better, I need to explore more about myself. 


I need to keep on trying something that I never tried before.

Whether I'm good at it or not, trying itself is part of the process for me to live my life happily the way I want and I think worth it, not the way people want me to be.

Maybe my journey, not the same as the rest of you. Something we just can't force it to come, but put that trust that when Allah said that it the time for me and you, He will send us what the best for us. For a time being, just be happy with what we have. And keep on trying to improve ourselves.

My current obsession: journaling.

I always keep a journal, but never the way I did now.My journal usually just some thought and idea. Nothing secretive or anything. Simple journal, black and white Because I always believe that arts are just not my thing. But lately, the technology that we have really help. Especially the online tutorials and of course online shop. 









P/s: Live the way we feel happy about ourselves,  not others. And of course our life is to please Allah. InsyaAllah 


14 February 2016

Nasi Pakapow

Pagi tadi ada kawan Uia mesej dalam group, mintak resepi pakapow. Teringat katanya. Aku pernah belikan dulu-dulu masa zaman uia dan lepak makan sama-sama.

Memang agak famous jugak la pakapow ni kat kedai makan area gombak dulu.

aku pulak minah motor yang selalu keluar cuba makan kat luar dan kadang-kadang beli jugak la makanan untuk kawan-kawan. ada jugak yang rindu rupanya.

kakak buat dua version telur: dadar and poached egg

Sampai ibu mengandung mintak resepi. Walaupun sebenarnya aku sendiri pun baru dua tiga kali pernah buat. Tu pun kira try and error. dah lama sungguh tak buat menu ni. Cuba jugak la untuk kawan aku sorang ni.


So sebelum nak bagi resepi kat orang, kene la experimen dulu kat dapur sendiri.

Resepi ini pun improvise ikut selera dan bahan yang available.

bahan banyak ni cukup la untuk 6-7 orang makan.

Sebelum tu kenapa pakapow and apa dia pakapow ni?


Kita panggil pakapow tapi sebutan sebetulnya adalah Phad Krapao atau pad krapao. Pad krapao bermakna Basil stir fry atau digoreng dengan daun thai basil krapao. Ini adalah masakan yang berasal dari thailand.

 

senang cerita daging cincang goreng dengan daun selasih.

 

resepi paling simple dan bahan yang sangat ringkas.

 

bahan

1/2 kg daging cincang

1 biji bawang holland potong dadu kasar2.

10 tangkai cili padi, hiris

setengah tin cendawan butang, hiris

2-3 tangkai daun selasih fresh/ basil.

 

seasoning

1/2 sudu besar garam

1 sudu besar gula

2 sudu besar sos tiram

1/2 sudu besar perencah hilal atau perasa

2 sudu kecil black pepper 

1 biji limau nipis

 

cara-cara:

1. tumis bawang sampai keemasan, masukkan separuh cili yang dihiris tadi dan daun basil sampai naik bau.

2. masukkan daging dan garam dan perencah hilal.

3. sampai daging masak, dan masukkan seasoning lain dan baki cili padi dan cendawan. sebelum angkat perah limau nipis. gaul rata.

4. then siap, makan dengan nasi putih panas dan telur mata kerbau sebijik. kalau rasa kering sangat partnerkan dengan sup kosong. nyum3.

dah siap.

petang tadi dah  hadap semangkuk. sambil tulis ni dah lapar balik. 


selamat mencuba.

tempting betul telur kuning tu.

kalau perasan, resepi asal ada letak sos ikan. tapi sebab tak berapa gemar so tak letak dan cendawan and limau nipis tu kakak improvise ikut cita rasa sendiri. use your creativiti untuk sesuaikan dengan taste bud masing-masing. dan boleh jugak ganti daging dengan ayam.

enjoy!!



 

 

4 February 2016

Cream Tomato Spagetti

Semalam mama dah cakap nak mintak tolong buatkan dia spagetti sause untuk potluck kat sekolah dia.. kakak cakap on je, cume mintak tolong mama belikan barang-barang sebab balik sekolah lewat semalam.

Habis kerja lewat semalam, 6.50 petang baru sampai rumah. lepas magrib tertido sampai pagi. 

Pagi tadi pukul 5 bangun, tersentak la sebab sepatutnya prepare sause semalam lagi.

terkocoh-kocoh ke dapur sampai baju kerja pun mintak adik yang iron kan. 1 jam bersilat kat dapur. dah la bahan tak prep langsung lagi, huhuhu

Alhamdulillah. kalut-kalut selesai jugak masak dalam masa yang dijanjikan.

Portion masak pagi tadi agak besar jugak untuk 20-30 orang makan.



Sause

bahan-bahan
2kg tomato ( rebus dan buang kulit)
6 ulas bawang putih
2 biji bawang holland ( dadu )
3 tin ready made spagetti sause (prego/kimball)
2 kg isi ayam kisar
black pepper 3 sudu besar
1-2 sudu oregano
3 helai bay leaves
gula 7-10 sudu besar ( ikut cita rasa)
carrot 3 batang ( parut halus)
3 tin cendawan butang ( slice)
garam 3-5 sudu, depend pada kuantiti air jugak.
3-4 liter air
roux -
1 ketul butter
3 cup tepung gandum
2 tin susu cair
spagetti/any pasta you like. 4-5 packet should be enough

 


steps

1.rebus tomato dengan minyak sikit, dalam 2 minit, tos dan siat kulit dia.
2. masukkan tomato, bawang putih, oregano dan blend.
3. tumis bawang besar dan masuk kan isi ayam. lepas masak keluar kan balik dari periuk.
4. prepare roux( sebab kuah nak banyak, bajet ciput so kakak pekatkan pakai roux)
    roux- cairkan butter, masukkan tepung gaul rata dan masukkan susu perlahan-lahan. 
5. selesai roux, baru masuk bahan yang dah kisar tadi dan sos ready made. masukkan sekali air daun bay gula, garam dan black pepper. 
   note: ( air tu letak 2.5 liter dulu, tambah air bergantung pada kepekatan sauce)
6. dah mendidih, masukkan ayam yang dah masak tadi, carrot dan mushroom.
7. biarkan sauce mendidih lama sikit dan boleh adjust rasa dan kepekatan dia.
8. done. rebus spagetti then makan.
   note : if terlebih air and kuah tu macam cair sikit, boleh tambah roux or lebihkan tomato la kot.     hari ni masak kalut-kalut sikit so portion dia still kene adjust. sebab pagi tadi kuah cair skit so kakak buat roux sampai 2 kali. plus version asal ada letak cheese, ni sebab semua under calories control. so no cheese tapi rasa dia tak lari sangat la. wehehe

kakak suka version ni sebab dia creamy sikit at the same time ada masam, manis tomato dan hint pedas black pepper.   





 Happy cooking and happy holiday.

Thursday is a happy day.
because Friday is a holiday..
Alhamdulillah survive.
 



 

3 February 2016

Handle meeting pun kene ada skill la.

Di Uji dengan Mesyuarat ke laut!!




yes, tak dinafikan perasaan yang datang ni, rasa tak larat nak hadap. nak luah kat siapa pun tak mampu. kerana semua orang dah terima style tu sebahagian dari adat or norm kehidupan mereka.

penat bila dipaksa bekerja dengan perasaan tidak gembira dan terpaksa berpura-pura. Sedangkan people know me as a bold person. Bab perasaan, intro2 perkenalan memang tahap kene campak belakang, only kerja. straight forward. meeting pun macam tu, kalau meeting panjang dan kelaut. memang aku hangin.

Nak bergurau, nak melawak, share cerita ke. tu semua kat luar. ajak minum coffee then aku layan. 

dalam meeting tolong la straight forward. aku dah duduk depan mata, dalam mesyuarat rasmi. Nak bagi arahan, tapi arahan tergantung. ayat yang bagi : soal masalah tu, kene tengok balik, bincang balik. nak bincang bila? nak tengok apa lagi? pro and cons semua dah bagi senarai solution pun dah ada. yang aku mintak kata putus je. susah sangat ke nak bagi, susah sangat ke faham. meeting 2-3 jam. satu apa pun tak dapat kata putus. 


aku tak kan pernah faham kenapa perlu meeting yang meleret kalau meeting sekadar melibatkan makluman bukan perbincangan.

sebagai apa pun kita, bab pertama nak kene hadam adalah pengurusan mesyuarat aka meeting management.



Meetings are unpopular because they take up time--usually that of many people. However, there are good meetings and there are bad meetings. Meetings can be an excellent use of time when they are well-run. Unfortunately, the converse is also true, and it seems that time-wasting, poorly run meetings are far too common.
 
This article describes 6 rules of meeting management that can help make meeting more productive and less frustrating. Each of the rules requires commitment from all participants.

Golden Rule #1: Run your meetings as you would have others run the meetings that you attend.
This is the most fundamental Golden Rule of Meeting Management. Running an effective meeting--or being a good meeting participant--is all about being considerate of others. All the other Golden Rules of meeting management flow from this principle.

Golden Rule #2: Be prepared and ensure that all the participants can be as well.
Distribute the meeting agenda a day before the meeting (earlier if there is a lot of advance reading or preparation to do) and make sure everyone has access to any relevant background materials.

Participants, of course, have the obligation of reviewing the agenda and background materials and arriving at the meeting prepared. If the meeting organizer has not provided adequate information about the objectives of the meeting, the participants should take the initiative to ask. No one should arrive at a meeting not knowing why they are there--and what is supposed to be accomplished.

If there is nothing to put on the agenda, the organizer should ask him/herself whether there really needs to be a meeting.

Golden Rule #3: Stick to a schedule.
Start the meeting on time and end it on time (or even early). Starting on time requires discipline by the organizer and the participants. Arriving late shows a lack of consideration for all those who were on time. But if all participants know that the organizer is going to start the meeting right on time, there is a much greater likelihood that everyone else will make the effort to be punctual.

Finishing in a timely manner is also crucial. If everyone agreed that the meeting would last an hour, the meeting should not run any longer than that. Keeping the agenda realistic is important, of course. Finally, if only 20 minutes are required to accomplish the meeting objectives, the meeting should end after only 20 minutes. It would be a waste of everyone's time to let it go on any longer than that.

The time at which the meeting is scheduled is also important. Scheduling regular meetings for inconvenient times (e.g. after the end of the official work day) can have a very negative impact on morale. Emergencies are a reality for most organizations and may necessitate meetings at odd times, but routine meetings should be scheduled at a time that is reasonably convenient for the participants.

Golden Rule #4: Stay on topic not stray from it.
Most groups have at least one person who tends to go off on a tangent or tell irrelevant* war stories during meetings. Whether this is the organizer or one of the participants, all meeting participants have the responsibility of gently guiding the meeting back to the substantive agenda items.

*Note: Not all storytelling is bad; storytelling can be very useful if it is being used deliberately as a mentoring or teaching tool.But if keep repeating the same story, over and over and over again, how to think people will find it useful.

Golden Rule #5: Don't hold unnecessary meetings.
Carefully assess how often routine meetings really need to be held. For example, if you have daily staff meetings, how productive are they? Can they be held less frequently? Or, perhaps, can they be held standing up someplace and kept to a few minutes? Staff meetings are crucial vehicles for maintaining good communication in the office, but it is important to find the right balance between good communication and productive uses of time.

Golden Rule #6: Wrap up meetings with a clear statement of the next steps and who is to take them.
If any decisions were made at the meeting (even if the decision was to "study the issue more") the meeting organizer should clearly summarize what needs to be done and who is going to do it. If the organizer fails to do this, one of the participants should take the initiative to speak up and request clarification of the next steps. This is crucial. If the participants leave the meeting and no one is accountable for taking action on the decisions that were made, then the meeting will have been a waste of everyone's time.

These simple rules can go a long way in making meetings more productive. Implementing them is not always easy, as they require preparation and discipline, but doing so can make a huge difference to the productivity of your organization. 

Plus less people will hate you as you call them for a meeting because they know you only call for a meeting for a necessary reasons and they know that they will get something from it.