23 June 2016

Question that has no answers.

Assalamualaikum and Ramadhan Kareem everyone?

How is your Ramadhan so far? Hopefully we all are doing better InsyaAllah.

By the way, today I went to my Pok house to send  him some food for iftar.
It's been a while, because I know that I failed to manage my time properly.
Pok is my other ayah, someone who grew me up and only Allah know how much I love him. He is the man of advice. Pok and my arwah Che' took care of my when a was a little girl. And forever I am their so called adik aka the anak bongsu pinjam.
I remember how hard for my mama and abah need to "pujuk" me to come home with them especially during the weekend.

Today was just like the other days but to advice session feel more like a tembak session, especially when he open the marriage question.
No matter what story I talk about today, Pok just know how to twist it back to the marriage issues. I can't help but laughing.
I know he just worried as much as my mama does.

I'm not the type who would go to the terasa hati point when people ask me about that question, especially if I know that they care. Not the one who with the "nyenyeh" intention la.
All I can say now, to ease his heart: InsyaAllah the time will come, only He knows better.

Regarding this issues, I know many of my friends are facing it too. No matter how you handle it, never ever let your self down. Remember that your life now is not only about you and me. There are more to that. And the biggest purpose of our life is to be His servant. Servent to The Almighty Allah.

You ladies out there, don't just waiting for that right time to come.
Now is the time for you to make you a better you.
Now is the time for you to make you a better Servant.
Now is the time for you to make you a better daughter
Now is the time for you to make you a better reader
Now is the time for you to make you a better leaner
Now is the time for you to make you a better explorer
Now is the time for you to make you a better giver
Now is the time for you to make you a better human being.
Fill your life with a greater purpose and understanding.

If the time come, say Alhamdulillah
If not , remember that you Always have Him,
The Greatest who will love you, take care of you, will never leave you and always be there for you, because He is closer to you that your own veins.


1 June 2016

Mak Cik Baik di Hiroshima

Major throwback. Sementara menunggu masa naik flight untuk trip seterusnya. Saja mengimbau cerita yang lepas. Hehehe



Setelah 4 hari berpusing-pusing di Osaka,Kyoto dan Kobe. Kami turun ke bahagian lebih bawah di Jepun iaitu Hiroshima.

Asalnya kami ingin bergerak seawal pagi. Namun dek keletihan kerana banyak makan buah langsat di area Osaka dan Kyoto. Masing melajakkan waktu rehat dan mengambil masa untuk repacking barang-barang kami.

Agak tengahari kami meninggalkan rumah Faizah, student malaysia di sana. (Tq so much for your kind treatment Faie.) Keluar pulak hujan renyai-renyai. Tapi yang penting sebelum tinggal Osaka, sekali lagi kami singgah di kedai 100yen berdekatan umah Faie, mendapatkan stock hotpack.

Dari Osaka station kami menaiki Bullet train ke Hiroshima. Memakan masa lebih kurang 1 jam setengah. Waktu kami sampai di Hiroshima. Hari dah beransur gelap. Winter lah katakan. Malamnya awal.



Sampai di Hiroshima kami blur2, berfikir bagaimana cara terbaik untuk menuju ke JHoppers Hostel yang dah kami booking. Dikaunter pertanyaan. Mereka cadangkan kami menaiki Hiroshima City tour bus, sebab JrPass kami cover sekali. Dah ditunjukkan di mana kami perlu berhenti dan dimana kami boleh mengambil bus. Akak dekat kaunter tunjuk escalator, sampai kat escalator tu, dua-dua side menunjuk arah keatas.

Ah sudah! Nak tanya banyak-banyak, kami ni ada masalah interaksi bahasa, walaupun kadang diorang faham apa yang kami cakap, kebanyakan diorang reply in Japanese jugak. So agak pointless la.

Dalam duduk mencari arah, mungkin sebab muka kami-kami ni terlalu blurr. Datang la seorang mak cik (tapi aku agak umur dia dah tahap nenek-nenek la), datang nak tolong kami. Dekat tangan aku tu ada pamplet bus tu, yang warna merah menyala.

Dia cakap kami tak faham, dari bahasa tubuhnya, dia tau kat mana nak naik bus tu. Dia suruh kami ikut dia. (Sila bayangkan keadaan kami dengan beg berbondon -bondon). Laju gila dia jalan. Kami ni dah tahap lari-lari anak nak ikut dia jalan. Sampai la dekat satu lift, dia suruh kami naik untuk turun tingkat bawah.
Dia tunjuk muka dia, and cakap dia tunggu kami dekat bawah. Fyi, mak cik tu turun ikut tangga biasa. Kami masa tu macam percaya tak percaya jugak. Ye ke dia nak tunggu kami kat bawah, ni dia suruh kami naik lift pasal kesian kat kami bawak beg banyak-banyak ni la kot.

Sampai kat bawah memang mak cik tu tunggu kami dekat bawah. Sampai je dekat dia, cepat-cepat dia suruh kami lari. Dia pun lari sekali la, dia hantar kami sampai depan muka pintu bus, siap bagitau beratur macam mana.

Ajaibnya, kami seolah-olah faham apa dia cakap, sedangkan dia berbahasa jepun kami ni berbahasa English time tu. Yang last tu baru la kami dok ulang, arigato gozaimasu, arigato gozaimasu.
Plus malu jugak la kami yang muda belia ni turun lift, dia selamba turun tangga. Dah tu dia sampai dulu pada kami.




Dah selamat naik bus, kemudian bersambung episode makan buah langsat nak cari JHoppers Hostel.


Walaupun aku tak tau nama mak cik tu apa, tapi memang nak ucap terima kasih atas budi baik makcik tolong kami, strangers di bumi Samurai.

P/s: suhu paling best sepanjang kami dekat jepun ada time dekat hiroshima. 16 darjah celcius. Best je jalan-jalan.