30 November 2015

Book review: The other side of the coin

This is my second time buying this book. 

First I bought 2 books, one for me and another 1 as a gift to my friend. But in the middle of reading the book, my other friend need a book to read while waiting  for something,  so I gave mine to her. After a few months, yesterday I bought it again to finish it.

2 writers published in one book, I can't help but compare. as for my style I prefer Aiman style and thought. For Ameen part, I can say that it feel like reading a good essay.

Lots of good advices and things that relate to our daily life and our common flaws.
But some part of it are pretty theoretical and to some opinion given I need to put agree to disagree sign.can't deny the effort and the quality of this book is pretty good. Consider a good self-help book.


l love the poem section. ❤❤❤

29 November 2015

Meatball with blackpepper gravy

Meh kite up resepi skali. Recipe lama dah ni. Cuma tak ltk dalam blog je.
Ni pon sbb request sbb x pandai sgt n tak tau la sesuai tak dgn selera org.. Main cedok2 dkt Google je pon. Pastu edit ikut bahan yg ada dkt umah.


Meatball:
1kg daging fresh kisar(dapat dalam-30-35 biji ikut saiz tuan gentel)
1 labu bwg n 5 ulas garlic dice halus n tumis bg layu skit
5 keping roti putih blend sampai halus then rendam dalam suku cawan susu.
2 biji telur, garam, perasa,pepper n oregano n rosemary .. Kalau ikut resepi asal dia ltk nugmeg skit.(tp kakak xde, so ganti dengan cajun spice)
Daun sup n daun bawang hiris halus
Cara: campak semua bahan dalam bekas then gaul.. Biar dia rest kjp then gentel ikut size yg sesuai.
Goreng dgn sedkt minyak campur butter..ni kakak goreng dlm grill pan sbb nk bg ada effects hangus2 skit.  Siap tu put aside.
Gravy:
2sudu butter,3 sudu besar tepung, 1 tin susu cair @ susu segar, 3 mug air rebusan daging, kalau xde ltk je cube beef stok n air kosong. Black pepper, herb, garam, guka, perasa, cendawan kalau suke. Kicap n LNP
Cara: cairkan butter n campur dengan minyak lebihan goreng meatball td, masukkan tepung dan kacau rata baru masukkan susu, air rebusan daging, kacau then masuk bhn perasa n lain2 bahan... Biar mendidih.. Kalau nk gravy cair skit boleh tambah lagi air rebusan.. Kicap n Lnp tu jgn byk2, rase dan tambah ikut cite rase. Dah puas hati rasa, masuk kan meatball.. Sampai la mendidih.. Done dan boleh hidang ikut creativity.


Kalau kakak suke pekene dgn mash potatoes,
Utk mash potatoes;
7 biji kentang, 2 ulas garlic. (rebus)
Kemudian lenyek, masukkan garam, black pepper, butter skit, n mayonnaise ikut cite rase. Done.


#lovehomecook

Sign

Things don't always work the way I want it to be,  but when it does, I need to beware of it, maybe it is the bad omen. It's like the hot burning day in the middle of the rainy season, is the sign of the storm coming.



*Peta memberitahuku semua harta karun tersimpan di jantung rahasia hal-hal yang hancur. Kau menggantung seperti sesuatu yang tak mampu aku namai -mimpi atau kenangan.



#melihatapibekerja
#bookgram
P/s: Alhamdulillah, hari cerah setelah berhari hujan dan mendung

20 November 2015

Tewas

Mudahnya kalau sakit tu boleh hilang dengan menangis, namun hakikatnya tak begitu.
Sakit itu tetap ada disitu.
Yang tinggal hanya penat dan pedih.

Tiadalah jalan singkat untuk menghilangkan rasa itu.
Pilihlah sama ada untuk merawat atau untuk terus bertahan menelan rasa itu.
Tiada siapa yang mampu merawat selain diri ini sendiri
Dan memilih untuk bertahan itu Kadang ada buruknya juga.
Namun apalah pilihan yang ada ?
Kerana diri ini tiada daya.
Memilih untuk terus bersimpati dengan diri
sebagai alasan untuk tidak menapak ke hadapan
Tidak juga mencari usaha untuk belajar dari sakit itu.

Itulah bukti aku sedang tewas.

17 November 2015

Past life

Past Life 

Everybody see 's the smiles that I give away to hide this thing I face day by day. 

They see how happy I pretend to be, will they ever see the real me? 

At night I cry my past life,

I don't let anyone know my fright. 

I'm afraid of people not accepting me for me.

I try to forget about it but it's always on my mind. 

This is one secret nobody will ever find.

I feel I'm hiding my soul, sometimes I think it's not worth anything more than coal.

In my past life, I have seen so much, 

I've been through even more. 

I feel like a stone washed up on the sandy shore. 

I lay here waiting for someone to take me away. 

It seems as though I can't decide whether to follow nor to stay. 

I go to others and I only get pushed away. 

Then I feel lonely as if I was an old bottle drifting down the bay.

I try my hardest to go on with life day by day

15 November 2015

University of Life

Minggu akhir persekolahan, cikgu-cikgu se Malaysia macam tengah dok prepare untuk perang dunia. Tunduk tahap tak angkat kepala. Jangan tanya pasal apa sebab segala mak nenek kerja ada.

Cabaran University of life.
Zaman belajar pon payah cuma time tu kite pandai nak entertain diri sendiri.
Disamping ada kawan-kawan yg sangat supportive.
Adatlah manusia, selalu sibuk membandingkan hidup mereka dengan fasa hidup yang dah berlalu. selalu nampak yang Iepas itu lagi indah sampai lupa penuhkan kehidupan harini dengan Sesuatu yang sebenarnya lebih bermakna.
Setiap fasa kehidupan akan ada cabaran dan kekangan yang tersendiri.
Bagaimana dan mengapa cabaran itu hadir adalah untuk melengkapkan corak Kehidupan Kita sendiri.

Zaman budak-budak sibuk nak dewasa cepat
Zaman belajar sibuk nak kerja cepat
dah abis belajar, dah bekerja , dah dewasa
Yang mahu hanya biar masa ini berhenti sebentar
Mencari ruang untuk bernafas.

Sometimes we just want to live our life out loud.

14 November 2015

Dear me

There are thing that I want to tell myself
So many things
I want to tell myself
that I'm Strong
I want to tell myself
that can do it
I want to tell myself
Just go if I want to go
I want to tell myself
Just remember the beautiful memories
I want to tell myself
Pain is part of growing up.
I want to tell myseIf
Believe in yourself
I want to tell myself
Don't have to pretend to be accepted
I want to tell myself
Things are beautiful the way there are
I want to tell myself
You are who you are
Don't be shaking by this cruel world .
Just stand tall
Trust that you are worth it
Allah is always there for you

I know things are easier to say than actually believe and realise it.
But believe trust and be strong

11 November 2015

November

-Mencari nilai dari dalam untuk di kongsi bersama yang lain.