6 January 2012

dari hati kecil

bile sedih, bile marah.. time tu rase semuanya perlu diluahkan. kalau boleh nk suruh seluruh dunia tau ape yang kita rase. kalau boleh x nk simpan sorang2. nasihat dari aku yg baru belajar ni.. tulis la.. tulis la sampai empat lima pages sekali pon. xde masalah. kau punye wall, kau punye blog, ape hak orang lain nk marah2 kn?

lepas dah siap tulis tu kn..hati rase puas je, marah hilang dh, sedih pon dah kurang.ok la tu. ;)

Tapikan... sebelum tekan butang post tu, cube bace balik ape yang kita tulis tu. ada rase malu tak mase bace tu? agak-agak benda yang kita post ni boleh jatuh kan maruah sesape tak? maruah kite, maruah keluarga n even maruah orang yang kite marah sekali pon? kalau ada cube pikir ape yang kite dpt kalau kite tetap nk post jgk ape yang kite tulis tu? marah dah ilang, sedih dah kurang. so ape kate padam je ape yg kite tulis td tu. tapi kalau ape yg kite tulis tu dapat diambk iktibar oleh orang lain yang bace klik la butang publish tu.

Rase rugi? pd aku x pon.. sebab dh pon lepas kn segala emosi yang nk dilepaskn tu... kite kene pikir hati orang lain jgk.. kalau kite dah lukekan hati manusia, dengan manusia tu jgk kite kene mintak ampun... marah kecewa tu adat la hidup manusia.. kalau rase nk marah sangat dkt dia baik pegi terus marah depan2.. abis dh marah tu boleh terus mintak maaf. abis cerita.. x perlu lah sampai perlu kasi public humiliation pd dia... lagi2 sahabat.

hidup bersahabat ni, ajar erti sayang, ajar erti sabar dan ajar erti mendidik. pilih lah cara mendidik yang betul bukan hanya dengan sepucuk surat yang ditayang ditengah umum. kenape selama bersahabat, kau simpan, kau kumpul, rase kecewa dan marah tu?. last2 meletop mcm bom.. sape yg rase sakit? semua orang rase sakitnye..
kenape x pilih jalan yang lebih baik, ada salah sahabatmu, tegur lah dia..

aku sedar aku hanya manusia yg penuh kekurangan, kenape x boleh jd sahabat yg bantu memimpin sahabat agar jadi lebih baik..


No comments: