10 December 2008

life musssst go on....

bitter but sweet... that what we call life. ujian dtg dlm pelbagai cara. ia datang untuk uji kekuatan kita. care kite handle ujian tu depend pada diri kita. aritu aku ada ckp yg aku blah awal dr campus utk blk tgk nenek. so kira 2 3 hari jugak la aku stay kat hospital. n nenek aku kira bertuah sbb anak cucu dai ramai n boleh jage. actually aku sedih dgn keadaan family aku sendiri. aku dapat rasekan bahawa keadaan dah tak same macam aku mase kecik dulu. aku tak tau nak ckp mcm mane pasal bende ni. mungkin sbb aku ni perempuan that's why aku pandang satu2 perkara dari sudut yg berbeza dgn org lain. raya haji aritu mama balik gak johor, walaupun sekejap aku tau ia sangat bermakna buat atuk aku. aku sangat respect abah aku, aku tau mesti dia rindu gile nak jumpe atuk tp dia byk sacrifice utk mak aku. abah byk lebihkan family mama aku. compare dgn anak2 lelaki nenek aku jauh la..... sampai kak long aku cakap yg abah aku tu menantu kesayangan nenek aku... tu aku admit. aku harap sgt yg aku punye adik beradik lelaki tak jd mcm tu.... insyaallah mama dah didik kami sebaik mungkin. mak cik2 n pak cik2 aku kene gak sound sebijik dua dgn aku.. kire mulut aku ni ketegori yg BEST, jgk la.....
pak cik: abah dgn mama mane?
aku: balik johor.
pak cik: balik jugak ke???(NENEK KAN KAT HOSPITAL)
aku: mestilah balik, dr raye hari tu lg abah tak blk jumpe ayah dia, tp kejap jelah... tak kan nak tunggu sakit tenat n masuk hospital baru nak balik jenguk orang tua tu....
pak cik:: ........
lantak la diorg nak kate ape, mmg aku dah geram. malas aku nak jd baik org. biadap ke tak malas aku nak pikir.. ni ingatan utk anak2 kat luar sana, tanggung jawab jage mak ayah ni atas bahu anak lelaki, mak ayah ni bukan duit semata-mata yg diorg pandang. mak ayah boleh jage anak sampai 10 orang tp anak2 berkira nak jage mak sorang. pelik kan manusia ni. pikir la bersama jgn sampai kat akhirat 6ti baru nak nyesal....yg pasti pengalaman raye kat hospital takkan dilupakan. anak raye kat lain, parent kat lain. first time tak cium tgn mama n abah pagi raye... tp aku tau tanggung jawab aku. mama tak blk kampung mcm tu je.. dia tinggal wakil kat hospital...hehehehe, ingatlah yg mak ayah ni takkan boleh di cari ganti...



No comments: