9 September 2009

mushroom soup!!!

salam, second post of the day, kak baity punye request mintak resepi mushroom soup:
ni resepi yg mmg sangat2 simple, sbb orang yg tukang kasi resepi pun reti masak yg simple2 je...

bahan: 

1) mushroom kipas sebungkus, (yg jual kat pasar tu)
2) 2 ketul chicken stok
3) garam secukup rasa
4) serbuk lada hitam, 2-3 sudu kecil
5) air 4 mug
6) ubi kentang 3 biji

cara: masukkan semua benda sekali gus kedalam periuk untuk di masak, garam jgn letak byk2 terus sbb takut chicken stok dah masin, black pepper depend pada taste masing2.. mcm haku mmg suke extra black pepper. bile ubi kentang dah empuk n rase dia dah ok.tutup api then.. biarkan sejuk dulu.. pastu masukkan kedalam blender.. blend sampai lumat... n bile nk mkn panaskan blk.. tu..function ubi kentang tu untuk jdkan sup tu creamy k. cicah dengan roti atau jadi side dish bile buat chicken chop!!!
slamat mencube...

5 comments:

nasikerabupetro said...

TQVM my dear!!!

rhapsody_sufi said...

ape tak tau tanye la blk k..

sya mansor said...

i must try..

once i get married. kakaka

rhapsody_sufi said...

blah la ko sya.. tunggu kawin bru nk masak.. konon.. 6ti perut ko kebulur sape nk isi kan??

sya mansor said...

i can cook 4 myself la. no hal
cume kalu aku nk masok 2 ade je sore2 sumbang kate masakn aku bkl dbuang sbb xdop org nk mkn. hek eleh demanding. bile mok aku xdop, aku gk hk DISURUH msk... sgt cisskek d ctu..