29 November 2015

Meatball with blackpepper gravy

Meh kite up resepi skali. Recipe lama dah ni. Cuma tak ltk dalam blog je.
Ni pon sbb request sbb x pandai sgt n tak tau la sesuai tak dgn selera org.. Main cedok2 dkt Google je pon. Pastu edit ikut bahan yg ada dkt umah.


Meatball:
1kg daging fresh kisar(dapat dalam-30-35 biji ikut saiz tuan gentel)
1 labu bwg n 5 ulas garlic dice halus n tumis bg layu skit
5 keping roti putih blend sampai halus then rendam dalam suku cawan susu.
2 biji telur, garam, perasa,pepper n oregano n rosemary .. Kalau ikut resepi asal dia ltk nugmeg skit.(tp kakak xde, so ganti dengan cajun spice)
Daun sup n daun bawang hiris halus
Cara: campak semua bahan dalam bekas then gaul.. Biar dia rest kjp then gentel ikut size yg sesuai.
Goreng dgn sedkt minyak campur butter..ni kakak goreng dlm grill pan sbb nk bg ada effects hangus2 skit.  Siap tu put aside.
Gravy:
2sudu butter,3 sudu besar tepung, 1 tin susu cair @ susu segar, 3 mug air rebusan daging, kalau xde ltk je cube beef stok n air kosong. Black pepper, herb, garam, guka, perasa, cendawan kalau suke. Kicap n LNP
Cara: cairkan butter n campur dengan minyak lebihan goreng meatball td, masukkan tepung dan kacau rata baru masukkan susu, air rebusan daging, kacau then masuk bhn perasa n lain2 bahan... Biar mendidih.. Kalau nk gravy cair skit boleh tambah lagi air rebusan.. Kicap n Lnp tu jgn byk2, rase dan tambah ikut cite rase. Dah puas hati rasa, masuk kan meatball.. Sampai la mendidih.. Done dan boleh hidang ikut creativity.


Kalau kakak suke pekene dgn mash potatoes,
Utk mash potatoes;
7 biji kentang, 2 ulas garlic. (rebus)
Kemudian lenyek, masukkan garam, black pepper, butter skit, n mayonnaise ikut cite rase. Done.


#lovehomecook

No comments: