18 June 2009

dessert of the day.............


salam... jom main masak2 lagi.. kali ni aku try buat dessert yg mama ajar..
bahan-bahan: pisang satu sikat, susu cair satu tin, air, telur 1 biji, gula, n secubit garam.

cara-caranya: 1) buang kulit pisang n belah 2 pisang tu.
2) goreng pisang itu begitu sahaja sampai warna pisang tu berubah.
3) angkat n masukkan dalam peti sejuk.
4) next step, kite buat kuah dia pulak.
5) sediakan satu periuk kecil, n masukkan susu cair, telur,gula
anggaran dalam 6-8 sudu dulu, garam secubit, pastu air anggaran
dalam 400ml.
6) kacau sebati, n rasa dulu, kalau kurang manis tambah la gula, kalau
kuah nampak cam pekat sgt tambah air lagi. kalau kuah cam cair
tamabh tepung jagung skit ye.. rase depend pada anda...
7) letakkan periuk atas api yang kecil, kacau sentiasa sampai masak.
8) lepas dah masak simpan dalam peti sejuk juga.

kalau dua2 ramuan kite tu dah sejuk, keluarkan dan boleh la dihidang.... masukkan pisang yang dah siap digerong tadi dalam bekas hidangan pastu siram dengan kuah susu tu..... resepi ni aku kasi nama dessert pisang mama mia...


.

anyway... benda ni jgn mkn bebanyak sangat coz 6ti terlebih gula dlm darah.. manis... selamat mencube bg sesape yg nak cuba la.. heheh

4 comments:

sya mansor said...

cmbez je... n simple!
akn kucuba nanti..
(read: bile kawen kekgi)

rhapsody_sufi said...

kalau mcm tu kawin la cepat2....haha

Ainul Salasiah Bintun Shafian said...

sedap je nengok..

bila ek leh rasa cso wat? hehe

rhapsody_sufi said...

nak rase boleh, datang la umah.... heheh, pastu bwk pisang setandan.
gurau je ainul..