3 July 2009

the diet n lasagna....


assalamualaikum.....

haha semalam just check ape benda yg ada dlm peti.. terpandang la kulit lasagna yg dh sebulan aku beli tapi x buat2 lagi. pikir2 malas nk buat sbbkan tgh diet skrg ni. tapi kalau x buat membazir pulak 6ti. sbb this monday dh nak bertolak g kl. mama mmg x kan buat punye.

mane lagi bagus??? membazir ke jage ko punye diet tu?? so my decision is beli jelah bahan2 nak buat inti dia... dh la aku x pernah try pun lagi lasagna ni.. resepi pun aku tak tau... makan je pernah... hahaha..

so surf the internet, looking 4 the resepi, combine sana combine sini.. konon la nk buat resepi sendiri... tgh hari yg permai td( 3 jam b4 hujan melanda) i ask 4 my sister nabilah to be my assistant. (kuang2 sebenarnye malas nk potong bwg)....

pikir2 blk resepi2 yg aku jenguk semlm... ok campak je...

mula2 aku buat cheese sos dia dulu.. masukkan 3 cawan low fat milk( ni sempena diet... konon la kurangkan fat), masukkan tepung gandum 2 sudu besar, panaskan atas api yg kecil sampai sos tu jd pekat... masukkan mozarella cheese( konon la td kurang fat) dlm 120g.. kalau ada duit lebih letak la byk2...(mahal tu, pokai kejap).. tambah secubit garam n lada hitam... kacau lg sampai sebati.... put it aside...

next, aku buat pulak meat sos dia.. ni pun aku bantai je.. ingat2 care buat kuah spagetti tu... tumis bwg putih n bwg besar sampai layu then masokkan the minced meat satu paket, aku pakai jenama ramli... senang cerita, x payah nk blend daging dah.. goreng la sampai daging tu masak.. tambah garam, lada hitam, gula( ni kes org trg mmg masak letak gula ye), oregano( ni kalau ada letak, kalau xde x payah susah nk g beli pasalnye rase x effect pun bau je harum), goreng lagi.. masukkan pulak sos prego yg dlm tin tu.. gaul rata.. rase la.. kalau kurang tambah la garam gula sendiri....

kulit lasagna tu aku rendam dgn air suam selama 10 minit.. pastu ambik bekas yg boleh masuk dlm microwave. letak kulit lasagna tu pastu layer dgn meat sos dh rata letak pulak cheese sos.. ulang2 la sampai brape layer yg suke.. atas skali tu letak cheese sos.. kalau org lain diorg tabur plak parmesan cheese.. sbb aku nk jimat kos ltk je mozarella cheese yg lebih td. then baked it selama 20-30 minit.. then served it...

aku punye td tak brape cantik sgt... yelah org bru blaja.. experiment pun tak selesai lg... tapi adik2 aku ckp SEDAP..( kembang kejap rase) cis mcm puji diri sendiri pulak.. anyway the taste is much better then pizza hut punye.. kuang2.... but the taste is much more important then the look....

p/s: mcm tu jugak diri kite.. jgn sesekali judge org dr luar... kenal dulu bru tahu...

4 comments:

sya mansor said...

beznye... bile nok suroh aku rase ni??

rhapsody_sufi said...

mu tu cuti bz sokmo.... bukannye nak mari jenguk2 umah aku...

sya mansor said...

weh na royak mg pndoh dh.. ye ke?
(saje lari topik. hehe)

rhapsody_sufi said...

cis.. aku duduk gop lagi umah tok aku tu tp umah ma aku kire pindoh doh la... aku x dop umah lagi stakat ni...(jgn nk lari topic ye..)