16 November 2016

Chicken Grill

This recipe is one of the recipe that I got from my mak cik and I simply modified according to my own taste. Teachers in my school got to taste this recipe during my last jamuan pengawas and they asked whether they can order it or not. So I said, why not because it is very simple recipe that everyone can cook it, plus if you prep everything the night before and the cooking process will take less than 2 hours.






Chicken Grill ala Kakak Siso.  ^o^

Ayam whole leg 6 ketul
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar minyak masak.
1/4 cawan susu cair
2 inci halia
6 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada sulah
1/2 sudu kecil rosemary
garam dan gula secukup rasa. 

next: just blend semua bahan dan perap sahaja ayam. sekurang-sekurangnya 6 jam sebelum masak. 

kaedah masak: option dia, sama ada terus bakar dalam oven guna suhu 260 selama 45 minit or grill atas grill pan dahulu untuk bagi dia ada garis2 hangus yang cantik before masuk oven guna suhu yng sama selama 30 minit. tak pun grill sahaja atas the so called kuali ajaib tu. done. 

boleh hidang dengan blackpepper sauce and coslew ada mash potato pun sedap jugak. Yang namanya makanan kan, mana ada yng tak sedap. lagi-lagi yang mampu menambah lomak macam ni. 

Untuk ayam tu, kalau nak guna ayam biasa pun boleh, atau nak lebih best beli yang ayam whole leg tanpa tulang yang biasa orang guna buat chicken chop tu., recipe ni lebih kurang untuk 1.5 kg ayam la. 

blackpepper mushroom sauce

  1. 1 tin cendawan butang
  2. 1 tin mushroom soup campbell soup 
  3. 5 ulas bawang putih
  4. 1-3 sudu besar blackpepper
  5. 1/2 cawan kicap manis
  6. garam kalau perlu
  7. air 400 ml ( depend pada kepekatan sauce yang kita nak)
kaedah: blend cendawan butang dengan soup campbell, tumis bawang putih yang ditumbuk, masukkan semua bahan lain. masak sampai mendidih. done. kalau nak ada rasa chunk dalam sauce tu, ambik 1/4 cendawan butang dan slice masukkan dekat-dekat sauce nak masak. tak payah blend semua. siap.

hari ni punya order 25 pack
selamat mencuba.




No comments: